Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

vrijdag 17 mei 2013

Zaklampen, batterijen en de Heilige Geest

Vanaf deze week zullen we met de kinderen in een serie de vruchten van de Heilige Geest behandelen. Wij zijn op dit idee gekomen door een preken-serie door onze predikant, ook over de vruchten van de Heilige Geest. Zondag is het Pinksteren en we wilde een avond houden over wie of wat de de Heilige Geest is, zodat we na Pinksteren door kunnen met de vruchten van de Heilige Geest.

Heilige Geest...
We willen de kinderen leren wie de Heilige Geest is, namelijk de de Geest van God. Die in het hart van ieder christen woont. Ook willen we uitleggen wat de Geest doet. We zullen deze avond niet alles over de Geest uitleggen omdat we nog heel wat avonden over de Geest en de vruchten voor de boeg hebben. Dat komt met de tijd wel. Ook zullen we vaak iets herhalen, herhaling maakt dat kinderen het beter kunnen onthouden.

Donker...
Al verzinnend met een vriendin bedacht ze dat ze wel eens een avond hadden gedaan vanuit een van de boeken van Family Builders, ( Boek:kennismaking met de gereedschapskist voor gezinsavonden). Voor deze avond moet het donker zijn, het weer is er slecht genoeg voor en dus kunnen we het op ons normale tijdstip doen. 
Je hebt voor deze avond een zaklamp met batterijen die uit elkaar kan nodig.

Zaklamp....
We gaan een vergelijking maken tussen de Heilige Geest en de zaklamp/batterijen. We gaan iets verstoppen in de huiskamer, geven ze een zaklamp en zorgen dat het goed donker is binnen. Dan mogen ze opzoek naar wat er verstopt is. Er gaat door gepraat worden over waarom die zaklamp zo handig is.
Daarna gaan we doorpraten over de zaklamp/batterijen. Enkele vergelijkingen die je kan leggen:
  1. Licht, de Heilige Geest toont ons de weg van ons leven, zoals de zaklamp dat ook deed.
  2. Energie, de Geest werkt in ons zoals de batterijen in de zaklamp, deze geven de zaklamp energie om zijn werk te doen. De Geest geeft ons dus energie om te doen wat God van ons vraagt.
  3. Aan/uit knop, deze geeft de batterij een seintje om wel of niet de energie van de batterijen te gebruiken. Zoals je er ook voor kunt kiezen om de Heilige Geest toe te laten of om onze eigen manieren te kiezen.

Onze avond...
We kozen ervoor om het lekkers van deze avond te verstoppen. Ze gingen ijverig opzoek en vonden uiteindelijk de chocolade soesjes! Grote pret... snel aan tafel om dat lekkers op te eten en verder te praten over de zaklamp en hoe hij hen hielp. Dat weet zeker de oudste goed te vertellen. De jongste smakt en knikt van 'ja'. We halen de zaklamp uit elkaar, laten de batterij zien en leggen uit hoe deze energie geeft aan de zaklamp, stukje voorbereiding voor de rest van het gesprek.
Hierna leggen we uit wat hierboven beschreven staat, van de energie, het licht en de aan/uit knop. Leuk om dit op deze manier uit te leggen, ze snappen goed wat er bedoeld word.
We sluiten af door te zingen en te bidden dat we ons aan/uit knopje aan mogen zetten en niet eigenwijs moeten zijn. (want eerlijk is eerlijk... zijn we dat soms niet heel erg?) En daarna rennen de jongens door het hele huis met de zaklampen ;)....want dat was net wel heel erg leuk!

Zingen

Tekst Weet je wel, weet je wel..., een mooi lied maar kan er geen filmpje van vinden op youtube, gelukkig kende Hans het!

Deze is ook mooi!


Wordt vervolgd...
Zondag of maandag gaan we verder met het verhaal van Pinksteren, want dat willen we ook echt behandelen.... hoe? dat komt nog ;)

Fijne avond!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten