Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

vrijdag 27 februari 2015

Gastblog op News Of Peace: Opstaren, Herfst en de vruchten van .....

Deze blog kwam in het najaar van 2013 online op de site News of Peace, ondertussen zijn daar wat veranderingen geweest. Ik ben er oa geen gastblogger meer en mijn oude blogs zijn ook niet meer terug te vinden. NOP slaat een andere weg in en dat is oke en ik wens hun God's zegen toe!... Omdat ik toen wel met veel plezier de blogs schreef heb ik besloten deze blogs opnieuw hier te publiceren!.... De komende weken kan je iedere vrijdag zo'n blog verwachten!

Opstarten….
Onze vakantie was heerlijk, daarna mochten we thuis nog genieten van de schoolvakantie, maar nu is het toch echt voorbij en moet de kinderen naar school. De wekker staat weer vroeg, ‘s avonds moeten we toch echt op tijd naar bed.
Ook het werken wordt weer opgepakt, het kerkenraadswerk, het vrijwilligerswerk… alles begint weer. En ineens zo vlak na de vakantie… een oase van rust… lijkt het ineens zoveel...deden we dat echt allemaal voor de vakantie… ja echt ;) Maar langzaam komt ook hierin weer een ritme terug en is alles weer als vanouds.
Is dit herkenbaar voor jullie??

Herfst…
Het weer is vrij plotseling omgeslagen en leven ineens in een ander jaargetijde. Ik vind de herfst altijd net een soort nieuwjaar. De zomer en vakantie, daar is tijd voor zelfreflectie, alles weer even op orde stellen. Deze tijd hebben we goed bedacht wat we wel en niet willen. Na de schoolvakantie begonnen we met onze nieuwe goede voornemens… Eindelijk eens op tijd naar bed, nauwkeuriger zijn in m’n stille tijd en nog wat van zulke voornemens. Een ander voornemen was om de Family Nights weer op te pakken. Tijdens onze vakantie in het buitenland hebben we heel veel avonden samen gehad, maar na thuiskomst, konden we ons ritme niet meer te pakken krijgen. Dan lijkt het ineens verdwenen uit je blikveld en word het steeds uitgesteld en komt er weer wat tussen. We besloten dat we dat echt weer op gingen pakken en zo deden we dat dus ook weer…. en wat was het weer goed en fijn om te doen, gelijk een flinke motivatie om weer verder te gaan.

Vruchten van de Heilige Geest….
Voor de vakantie zijn we met onze jongens begonnen om de vruchten van de Heilige Geest te behandelen. Iedere vrucht een eigen avond, met een eigen verwerking. Tijdens de vakantie hebben we dit even onderbroken. Ondertussen hebben we dit weer opgepakt, deze week zullen we de laatste vrucht behandelen, de week erna zullen we een spetterende afsluitende avond hebben.
Ik wil jullie aanmoedigen om soms ook in series te werken met jullie kinderen. Zo kan je steeds voort borduren op wat je de vorige keer hebt uitgelegd. Kies voor zo’n serie een onderwerp waar je zeker van weet dat je er meerdere avonden over kan vullen. Denk bv aan de adventstijd, de 40 dagentijd, de 10 geboden, het Onze Vader, geloofsbelijdenis, enz… Klik hier voor onze avonden over de vruchten van de Heilige Geest

Zaklampen en de Heilige Geest…

Dit was onze inleidende avond voor de serie over de vruchten van Heilige Geest. We hebben een zaklamp gebruikt om uit te leggen hoe de Heilige Geest werkt.

We lieten onze jongens eerst in het donker met een zaklamp het lekkers van die avond zoeken. De zaklamp had hen goed geholpen, zo konden we de link maken naar de Heilige Geest die ons ook wil helpen in het donker. Hij wijst ons de weg naar de Vader en Jezus. Daarna praten we door over zaklampen en batterijen.

Enkele vergelijkingen die je kan leggen:
  1. Licht, de Heilige Geest toont ons de weg van ons leven, zoals de zaklamp dat ook deed.
  2. Energie, de Geest werkt in ons zoals de batterijen in de zaklamp, deze geven de zaklamp energie om zijn werk te doen. De Geest geeft ons dus energie om te doen wat God van ons vraagt.
  3. Aan/uit knop, deze geeft de batterij een seintje om wel of niet de energie van de batterijen te gebruiken. Zoals je er ook voor kunt kiezen om de Heilige Geest toe te laten of om onze eigen manieren te kiezen.

We halen de zaklamp uit elkaar en bekijken hoe een batterij eruit ziet en zien ook dat de zaklamp zonder batterijen onbruikbaar is. Ook bespreken we dat we er wel zelf voor moeten kiezen om de Geest toe te laten, naar Hem te luisteren en niet eigenwijs te zijn…. want zijn we dat niet veel te vaak???
Voor de jongens naar bed gaan, rennen ze het hele huis door met de zaklamp… wij waren bang dat onze boodschap niet geland was…. tot de volgende ochtend bleek dat ze het wel heel goed wisten wat we hadden verteld.

Hoe onderwijzen jullie je kinderen uit de bijbel??


1 opmerking: