Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

dinsdag 17 februari 2015

Serie: Mijn hart.... Verzamel schatten in de hemel (Deel 6, Mattheus 6:19-21)

Dit is onze laatste serie over "Mijn hart...". We hadden nog wel even door kunnen gaan, maar de lijdenstijd staat voor de deur. De tekst die we de afgelopen tijd gebruikt hebben, gebruiken we nu als opstapje naar het volgende thema.


Free printable or desktop wallpaper // Matthew 6:19-21 // via theversesproject.com // by Chris Wright

Schatten in de hemel...
Al nadenken, pratend en online brainstormend komen we tot de ontdekking dat die schatten in de hemel niet gelijk staat aan een enkeltje hemel. Het is waar jouw prioriteiten liggen. Wat is belangrijk voor jou... En wat je belangrijk vind dat zal naar buiten komen en zal dus te herkennen zijn aan je daden. Als ik mijn schatten hier op aarde verzamel in de vorm van geld, dan zal dat een onderwerp zijn waar ik graag over praat, waar ik veel tijd aan besteed en waar ik dan heel zenuwachtig van kan worden als het niet goed lijkt te gaan. Zo is het ook met de schatten die we verzamelen in de hemel.
Deze verklaring deelde ik al eerder, maar hij geeft mij handvatten

Hoe verzamel je schatten in de hemel? In andere teksten wordt o.a. gesproken over loon dat je krijgt voor 'goed doen', 'je vijanden liefhebben', 'zorgen voor geloofsgenoten', 'geven aan de armen', 'lijden voor Jezus', 'bidden en vasten voor God en niet voor mensen' (Bijvoorbeeld: Mattheüs 6:1-5, 10:42 en 19:21; Lukas 6:35)
...
Het is eigenlijk heel simpel. Gaat je hele hart uit naar Hem om Hem te dienen? En leef je voor Hem en zijn Koninkrijk? Je mag weten dat jouw kleinste inzet en offers in deze wereld voor God worden gezien.
....
Samenvatting voor mij persoonlijk: 
Leven zoals Jezus dat deed...

In de praktijk??...
Veel van die dingen die hier boven opgesomd worden doe je als vanzelf, omdat het iets is wat bij jou past of wat je aangeleerd is. Andere dingen zal je je best voor moeten doen en samen met God mag en zal je daarin groeien.

Dorcas en Girma....
Al een langere tijd wilde we graag een kindje financieel adopteren. We hebben al een gezin die we al jaren sponseren, maar het gevoel daarmee is een beetje kwijt geraakt... schaamschaam... We wilde graag dat onze jongens opgroeien met het besef dat het aan de andere kant van de wereld of halverwege anders is dan hier en dat je eigenlijk alleen maar "geluk" hebt gehad omdat jij nou toevallig hier geboren bent. Toen we met deze serie en de komende bezig waren was dat een mooi punt om de daden bij de woorden te voegen. 


Sinds afgelopen week hebben we Girma als "ver-weg-broertje" financieel geadopteerd. Een schattig ventje van 5, die in de sloppenwijken van Ethiopië woont. Deze middag krijgen de jongens hem voor het eerst te zien. Eindelijk het gewenste broertje... alleen toch anders dan hoe ze het wenste ;). We wilde heel graag een jongetje omdat de jongens nou eenmaal geen idee hebben wat er zich afspeelt in een meisjeshoofd ;). Ook wilde we graag dat hij niet ouder zou zijn dan onze jongens, zodat we hem ten eerste nog lang kunnen blijven sponsoren en dat ook de jongens de belevingswereld iets beter kunnen snappen.
Zou je ook een kindje willen sponsoren? Dat kan via vele stichtingen wij kozen voor Dorcas omdat we daar al bekend mee waren. Neem eens een kijkje op hun site als je meer wilt weten.


Onze middag...
We wilde deze avond graag op valentijnsdag houden. Maar ik werd afgelopen week overvallen door buikgriep... Ik zal jullie de details besparen, maar het werd dus een zondagmiddag... Ik had naar de tip van Elsbeth graag willen beginnen met het snoepen van schatkist snoepjes. Sluit heerlijk aan bij het thema (thanks Elsbeth voor de tip en ook voor het bijbelverhaal!!). Maar die kon ik niet meer kopen en dus moesten ze het zonder schatkistjes doen, al gingen de andere snoepjes er ook gewoon in hoor ;). 


Daarbij leest papa het verhaal voor uit Lucas 16: 19-31. Over Lazarus en de rijke man. Dit sluit wel aan bij dit thema... want verzamelde die rijke man niet duidelijk zijn schatten op de aarde...  de vergelijking loopt een klein beetje mank omdat er nergens wordt vertelt over de schatten die in de hemel verzameld werden door Lazarus. Maar we mogen aannemen dat Lazarus niet voor niks in de hemel kwam ;). We merken dat het voor de kinderen in ieder geval het verschil wel duidelijk is. Maar toch wil ik ze ook meegeven dat je geen plekje in de hemel kan verdienen door je schatten daar te verzamelen. Dat plekje is voor ons veilig gesteld door Jezus.

Daarna vertellen we hen over Girma. Ze zijn eerst even sprakeloos en dan willen ze alles weten. Samen lezen we "zijn" map door en zoeken we op internet de landkaart van Ethiopië op, zoeken we plaatjes van sloppenwijken en van kinderen die leven op een vuilnisbelt. De ontzetting in hun ogen... De verbeten bekkies... "Ja jongens de wereld is hard".... Maar ze snappen des te beter waarom kinderen zoals Girma hulp nodig hebben. We spreken af voor hem en zijn ouders te bidden en hem geregeld post te gaan sturen. Poeh wat zijn ze onder de indruk hiervan... En blij met hun ver-weg-broertje... 


Daarna gaan we verven. We verven hartjes doosjes die ik kocht bij de Action.


Ondertussen praten we over het schatten verzamelen in de hemel. Over God die van ons verlangt dat we steeds meer en meer op Jezus zullen gaan lijken, maar tegelijk ook weet dat dat niet vanzelf gaat. Dat we mogen groeien. 

en verven doen ze maar in hun blote barstje... 
want op de een of andere manier ondanks die
 prachtige kliederschorten zit er toch altijd wel ergens verf ;)

De afgelopen weken ben ik erg druk in de weer geweest met fotoboeken te maken van de afgelopen jaren. We linken daarnaar, want op sommige foto's kan je niet lopen, daarna komen de kruipende foto's en kijk nu eens... nu fiets je zelf naar school... Zo is het ook bij ons als kinderen van God. Eerst zijn we klein, ons geloof mag steeds verder groeien en we mogen volwassen in het geloof worden. Die schatten, die werken, het leven zoals Jezus... dat mogen we leren aan de Vaderhand...


Terwijl we praten en de jongens verven ben ik druk aan het knippen. Ik heb meerder knipvellen gemaakt met plaatjes waar wij van denken dat het schatten kunnen zijn die je in de hemel verzameld. Sommige zijn makkelijk, sommige moeilijk...maar zo ervaar ik het ook... want is het niet vaak zooo moeilijk om die aardse schatten niet belangrijk te vinden... Deze knipvellen kunnen jullie ook downloaden. Onderaan deze blog staat een lange lijst met links.


Het idee is dat we de komende tijd deze harten in de huiskamer hebben staan. Dat we het liefst iedere dag even stilstaan bij de afgelopen dag en en plaatje kiezen wat van welke schat we die dag verzameld hebben. Zo zwart-wit ligt het natuurlijk niet, maar dit maakt het wel even heel duidelijk voor hen.


Links:
Afspeellijst YouTube: Mijn hart...
Downloadbare knipvellen:

 • Bidden (bidden kan je op diverse manieren uitleggen, bidden voor anderen, maar ook het vergeving vragen en je eigen zorgen bij God brengen)
 • Complimenten geven (complimentjes kan iedereen gebruiken en daardoor geef je anderen de kans om te groeien)
 • Anderen vertellen over God
 • Geld geven (zakgeld in spaarpotten of echt iets kopen voor iemand die het slecht heeft)
 • God op nr. 1 (staat God op nr 1, wat kies je als je moet kiezen tussen de dingen van God en van de aarde)
 • God zoeken in Zijn woord  (het is goed om met Zijn woord bezig te zijn en daar kan je van leren en groeien)
 • Helpende handen (hoe kan je anderen helpen? door je vriendje te helpen op het schoolplein, die oude dame met haar boodschapjes, enz)
 • Naar de kerk gaan (ik geloof dat God wil dat we naar de kerk gaan, want daar kunnen we leren over Hem en zijn we gemeente... is dat perse een schat? nee denk het niet, maar het hoort mijn inziens wel bij leven zoals Jezus deed)
 • Praten ipv boos zijn (boosheid is wel een ding hier,... jongste vind het moeilijk om te praten ipv boos te schreeuwen en te stampvoeten... deze schat is dus voor hem ook een leermoment... maar elkaar in elkaars waarde laten is denk ik zeker een schat)
 • Vertrouwen op God (maak je je zorgen? is het moeilijk? ... vertrouw Hem... )
 • WWJD (een vraag die we ons zelf moeten stellen als we meer en meer willen leven als Hij)


Heb jij nog plaatjes die je erbij mist en die het geheel goed zouden aanvullen... Laat het me weten... dan komen ze erbij!

1 opmerking: