Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

dinsdag 3 maart 2015

Serie: 40 dagen delen met open handen (2).... Onze eigen talenten...

Deze week gaan we weer verder met onze nieuwe serie. We hebben de afgelopen tijd al veel nagedacht over delen en de armoede/ellende van anderen. Nu leek het ons goed om te kijken naar wat wij persoonlijk zelf kunnen doen. Want delen doe je niet alleen met geld....


Matthew 25:14-30

Rijk man en de dienaren met de talenten...
Deze gelijkenis van Jezus wilde ik graag gebruiken. Omdat we allemaal talenten hebben gekregen, maar dat het van jezelf afhangt wat je er mee doet. Verstop je het vanuit de angst het fout te doen, net als de derde dienaar of ga je er mee aan de slag zoals de eerste 2 doen. Dit verhaal staat in Mattheus 25:14-30.
Daarnaast willen we als nieuwe tekst de komende tijd 1 Petrus 4:10 aanleren.


Laat een ieder van u de gave die hij van God 
gekregen heeft gebruiken om de andere daarmee te helpen

Related Pins = http://pinterest.com/knowingjesus/pins/
(de rest van de zin skippen we even, vond hem anders wel erg lang en lastig)
"zoals het goede beheerders van God's veelsoortige gaven betaamt"

40 dagen delen met open handen....
Deze keer kijken we dus naar wat we zelf hebben gekregen, van daaruit willen we kunnen gaan delen. Kunnen we een keer een taart bakken voor een verdrietige en eenzame buurvrouw? Of kunnen we iemand bellen die graag wil praten? Of kan je iemand helpen als hij gepest wordt op het plein? Of een kaartje sturen? Voorbeelden genoeg te bedenken hoe je kan delen van de gaven die jezelf hebt gekregen. Dit zullen we ook concreet maken vanuit ons eigen leven. Hans is bv diaken, dit lijkt in zijn genen meegebakken te zitten... mooi en het zou toch "zonde" zijn als hij daar niks mee doet?!... Van Mattheus willen we die link gaan leggen.

Onze middag...
Vandaag hebben we alle tijd, want er is weer een mannetje ziek en dus gaan we niet op visite oid... Dus we nemen er heeeeel de middag de tijd voor en hebben verschillende soorten verwerkingen, want we zijn allemaal een beetje gaar aan het worden van het ziek en binnen/thuis zijn. Maar goed terug naar onze middag ;)We starten met het lezen van Mattheus 25, dit doen we uit onze nieuwe Bijbel in gewone taal. Wat een verademing om dit zo makkelijk te kunnen lezen met de kinderen.(evt heb ik onderaan ook nog een link naar dit bijbelgedeelte in strip) We praten er even over en dan kijken we onderstaand filmpje. Ik schrok best van de afloop... maar zo staat het echt in de bijbel.... 


We leggen hierna uit dat God ons ook talenten/gaven gaf. Dat iedereen die heeft, verschillend, maar we kregen ze, net als die dienaren. Het hangt van je eigen keuzes af wat je daar mee doet. Kies je voor veilig, laat je je leiden door angst. Of durf je er iets mee te ondernemen, vertrouwend op Zijn zegen en hulp. 


Om eens te zien welke gaven we hebben spelen we een kwaliteitsspel (link onderaan deze blog). We hadden het eerst al samen over gehad. Bij welke kinderen welke gaven horen... Maar we laten ze zelf 5 gaven kiezen en ook 5 voor elkaar.


Mooi om te zien wat ze in elkaar en zichzelf zien. Daar praten we een tijdje over. En proberen het al concreet te maken. Daarna vragen we of ze kaartjes voor ons willen uitkiezen... Gaaf om te zien wat ze uitkiezen...daarna vertellen we zelf wat als onze gaven zien en wat we er mee doen.

Daarna doen we een experimentje. Daar heb je vetkrijtjes of crayons voor nodig en muffinvormpjes het liefst in een hartjes of poppetjes vorm. 


Snijd de vetkrijtjes in stukjes van ongeveer 1 cm. 


Vul met verschillende kleuren het vormpje, zodat er een laagje inzit.


Al die kleurtjes staan voor onze gaven. Daarna gaan de vormpjes in een oven van 200 graden en laten we ze smelten in 5-8 minuten. 


Laat ze daarna hard worden in de koelkast. 


Als je ze eruit neemt, zie je dat alle stukjes 1 zijn, maar toch zie je ook nog duidelijk de verschillende kleuren/gaven.


Want alles zit in jou... Dat maakt jou ...jou ;).... (dit idee komt oorspronkelijk van deze site, zij gebruikt het om de diversiteit te laten zien in een gemeente als 1 lichaam)

Als we verder praten over het concreet maken van een ieder zijn eigen gaven, heb ik ook nog voor Matthijs een kleurplaat en voor Thomas een werkblad (beide links onderaan dit bericht)


Kwaliteitsspel: PDF file
Extra link: Mattheus 25:14-30 in strip
Werkblad:Kerkboekje, scrol naar beneden en kies een blad uit bij de tekst Mattheus 25:14-30
Kleurplaat: De talenten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten