Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

dinsdag 10 februari 2015

Ons plan voor de lijdenstijd/40 dagentijd....

De afgelopen tijd heb ik veel nagedacht over wat we zullen doen met de lijdenstijd. Normaal gesproken behandelde we iedere week een stukje van de Jezus' weg naar het kruis. We merken wel dat het de afgelopen jaren mee ontwikkelde met de kinderen. Mooi. Vorig jaar hebben we het er nadrukkelijk over gehad waarom de Here Jezus moest sterven... 

Maar nu....
Nu wilden we iets anders... we wilde niet alleen naar Jezus lijden kijken, maar ook naar het lijden van andere op deze wereld...De 40-dagentijd is van oorsprong een tijd van inkeer, bezinning en gebed. We staan stil bij het lijden van Jezus en bij het lijden van andere mensen, dichtbij en ver weg. 
In de adventsperiode las ik mee op de blog van De Zeeuwse Mama, ze had een bijzondere adventskalender. Eentje waar iedere dag gekeken werd naar de rijkdom van onszelf en vergeleken met de armoede van anderen. Op die manier konden ze geld bij elkaar sparen. Dat trof me... Brengen wij dat onze kinderen bij? Natuurlijk weten ze van de "arme kindjes in Afrika".... En natuurlijk vertellen we ze veel... Maar zijn ze er van doordrongen? Nee dat geloof ik niet.. Tijd om daar mee aan de slag te gaan. De start hebben we deels al gemaakt, met de serie waar we nu bezig zijn. We begonnen bij ons hart en dat verschuift nu langzaam naar het geen schatten verzamelen op aarde. Want waar je schatten zijn daar zal je hart zijn. We vonden het mooi om dat met de start van de lijdenstijd de overstap te maken naar een volgende serie.


40 dagen delen...
... met open handen...
Dat willen we gaan doen... 40 dagen delen met open handen. De naam van deze serie is een samenvoeging van de titel van de Tear kalender en het thema dat de app van Kerk in Actie gebruikt. Op de site van Kerk in Actie kan je lezen waarom ze voor dit thema gekozen hebben.

"Open uw handen en kijk eens aandachtig
 naar wat u hebt. Wat kunt u delen?
 Een glimlach, een uurtje tijd, uw aandacht of uw geld. In het bijbelverhaal voedde Jezus een menigte met maar vijf broden en twee vissen. 
Een klein gebaar doet soms al wonderen. 
We nemen veertig dagen de tijd om onze zegeningen te tellen 
en met handenvol uit te delen! Samen ontdekken 
we wat we kunnen geven aan mensen in de buurt en aan naasten ver weg. Met open handen." 

 Ik vond het een mooie beeldspraak en wil die graag overnemen. Maar ook het thema van Tear vind ik gaaf... Op hun site is te lezen:


"Je rijk voelen heeft meestal niets met geld te maken. Wel met waardevolle relaties en met iets betekenen voor mensen om je heen. Je kunt elke dag iets doen om de armoede in de wereld, in jezelf en in anderen te verminderen. En om rijkdom te vergroten.Daarmee is het grote onrecht van de armoede in de wereld natuurlijk nog niet opgelost. Ook daarin hebben we als christenen een opdracht. Bij Tear maken we er ons levenswerk van: armoede stoppen door onze rijkdom te delen."


Prachtig toch... Ja daar willen we mee aan de slag... 

Iedere dag...
Willen we ons laten lijden door de app en de kalender. Ook denken we er aan om te vasten op 1 bepaald gebied. Ik hoorde van mensen die van plan waren deze 40 dagen, de toetjes over te slaan en dat geld te sparen en te doneren. Mooi... maar wij eten al bijna nooit een toetje... Snoep eten de kinderen ook bijna niet...En om nou 40 dagen geen fruit te eten gaat me wat ver ;)...
Dus daar zoek ik nog iets voor...Iemand tips? Wil ze voor mijn gevoel ook niet alles afpakken.. maar ja aan de andere kant gaat vasten daar nou net niet over....Family nights...
De family nights in deze periode willen we ook toespitsen op armoede en vervolging overal op aarde. Daar ben ik al materiaal voor aan het verzamelen geweest. Ik wil jullie ook graag wat links geven van sites waar je kindermateriaal kan downloaden of bestellen.
 • Kinderpagina van MAF. Hier kan je een spaarkubus bestellen, maar ook materiaal voor spreekbeurten, wat je vervolgens weer kunt gebruiken voor family nights
 • Ook Open Doors heeft een mooie kinderpagina, met supergave materialen die kunt downloaden! Spaarpot, Kinderkrant, Bidkaartjes, Kinderranglijst, Placemats. Maar ook hebben ze een pagina vol met downloads vol met puzzels, werkbladen en knutsel- en kleurwerkjes.
 • Kerk in Actie, heeft ook een pagina met downloads vol met tips voor kinderen, jongeren en volwassen, die er bij kunnen helpen om je dit thema meer handen en voeten te geven.
 • Bij Woord en Daad hebben ze ook een kinderpagina, met daarop vooral informatie. Die hoop ik ook te kunnen gaan gebruiken deze tijd.
 • De Site Stef is de kindersite van Stichting de Ondergrondse Kerk. Heel gaaf... veel te zien en te lezen. Hier kan je (in het oudergedeelte van de site) een wereldkaart bestellen of een magazine (8-12 jaar). Maar ook kan je werkjes, tips voor gebed en schrijftips vinden.
 • Compassion kan natuurlijk niet achterblijven. Ook zij hebben een kinderpagina. Hier kan je ook een kids magazine aanvragen, maar kan je ook terecht voor knutselwerkjes.

Hoe we onze avonden precies vorm willen geven, dat weet ik nog niet... Dat zullen jullie vanzelf gaan lezen :).

Ik hoop dat jullie hier voorlopig iets mee kunnen en misschien zelf ook dit thema kunnen gaan volgen...

3 opmerkingen:

 1. http://traci-smith.com/uploads/gallery_image/47135/medium_LENTENPRACTICESCALENDAR2015.jpeg

  Dit is een leuke kalender, met elke dag een opdrachtje in de categorie 'pray' 'fast' of 'service' .
  groetjes, Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi Ilse! Veel zegen toegewenst! Benieuwd waar jullie uiteindelijk mee 'vasten'. Misschien kan je nog denken aan iets praktisch, bijvoorbeeld computer/tv-gebruik verminderen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. gisteren samen met de jongens samen besloten om deze tijd geen snoep, drop en chocolade te eten...ze staan er helemaal achter! Gaaf om te zien hoe graag ze het zelf ook wilde!
   volgende week zal ik er ook nog over schrijven.
   bedankt voor het meedenken

   Verwijderen