Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

vrijdag 19 april 2013

Vis, vis en nog eens vis

We willen de geschiedenis volgen van na de opstanding. Vorig week hadden we het over de Emmaüsgangers. Vanavond hebben we het over de wonderbare visvangst, deze staat in Johannes 21. 7 discipelen zijn aan het vissen in de nacht, tegen de ochtendgloren vraag Jezus ze of ze wat te eten hebben. 'Nee' luidt het antwoord, 'probeer het nog eens aan de andere kant', dat doen ze en..... een net vol... wat een wonder... waar komen die vissen ineens vandaan? 

Oude gewoontes...
Het valt me op dat de discipelen weer aan het vissen zijn. Dit deden ze al voordat ze werden geroepen door Jezus om vissers van mensen te worden. Hoe makkelijk vallen we allemaal niet terug in 'oude gewoontes' als er iets wegvalt of er dingen gebeurd zijn?? Dit was voor hen veilig...vertrouwd... 
Waarom gingen ze vissen? Om wat te eten? Om weer wat geld te verdienen? Voor wat ontspanning? Of vielen ze terug in oude gewoontes en pakte ze hun oude leven weer op? 

Vertrouwen....
Wisten de discipelen gelijk dat het Jezus was? We lezen van niet, maar toch gooien ze hun netten aan de andere kant uit. We lezen niet dat ze in discussie gaan, maar het gewoon doen... Zou jij dat doen?? Zouden ze dan toch al vermoed hebben dat het Jezus zou zijn, we lezen dat ze van niks weten, maar toch... 
Als ze het dan doen, worden ze niet teleurgesteld en Johannes weet het direct het is Jezus!!!. Wat zijn ze blij! Petrus kan niet wachten tot de boot bij de kant is.

153...
Wat ik ook bijzonder vind is dat het aantal vissen vermeld word. Geen idee waarom dat vermeld word... om aan te tonen dat het er veel waren?  Ik vond een uitleg voor deze getallen op deze site. Erg interessant om te lezen, dus ik hoop dat je even doorklikt het de uitleg leest!

Family Night....
We willen de kinderen meegeven dat de Here Jezus de discipelen opzocht om hen te laten zien dat Hij leeft. Hij eet....een geest kan niet eten...Jezus wel, want Hij leeft. Ook willen we benadrukken dat het uit een stukje zorg en voeding voor hun geloof is dat Hij hen opzoekt. Daarnaast is het wonder van het vissen ook gewoon erg leuk om te behandelen met de kinderen... Zulke geschiedenissen zijn relatief makkelijk te onthouden voor kinderen omdat ze het 'zien' gebeuren!

Uitwerking...
We lezen het verhaal met de jongens en praten door over wat er toen gebeurde. Leggen hen uit waarom dit gebeurde (zie hierboven). We hebben vandaag iets lekkers in stijl... vis-snoepjes :). 
We spelen het met een klein rollenspelletje na (dat werkt hier op 't moment erg goed). We duiken de playmobile kist in en vinden een speedboot, catamaran en een waterski, moet kunnen... we pakken ook het magnetisch visspel erbij. We laten de mannen op de boten vissen, maar ze vinden niks. Tot Jezus ze zegt het eens aan de rechterkant te proberen. (wij leggen snel de vissen neer) en dan word er vis gevangen! Leuk om te doen...kort maar effectief, want ze snappen het verhaal nu erg goed.
Daarna maken we een knutsel. Deze haalde ik van de site Geloven is leuk. Het hoort eigenlijk bij het andere verhaal over de visvangst (uit Lucas 5), maar vond dat het ook makkelijk hier voor te gebruiken is. Mooi inkleuren, de zwarte lijn inknippen en de vissen er tussen plakken!


We sluiten af met gebed en zegenen de jongens

Fijne avond!


Vallen jullie terug in oude gewoontes na teleurstellingen?

2 opmerkingen:

  1. Ja, ik val heel gauw terug in oude gewoontes. Vooral als ik bezig ben die te veranderen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel herkenbaar hoor jedidja! Veranderen is nog niet zo makkelijk als 't soms lijkt ;)

      Verwijderen