Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

maandag 21 januari 2013

10 geboden, # samenvatting

Toen de Heere Jezus gevraagd werd wat het grootste gebod is antwoorde de Heere Jezus:

Heb de Heer, uw God lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand, dit is het grote en eerste gebod, Het tweede daaraan gelijk is: Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf.
We zijn aan het einde van de rit gekomen. We hebben 11 avonden met elkaar gehad over de 10 geboden, klaar zou je zeggen, maar voor ons gevoel was het nog niet klaar en dus besloten we de samenvatting van de wet zoals Jezus hem geeft in Mat. 22: 37-39 ook nog te behandelen.
Deze avond gebruiken we ook om terug te kijken op de afgelopen weken (even kerst ertussen uit gelaten). Een soort reunie dus..

We beginnen deze avond als een echte feestje.... Heb een heuse taart gebakken en op verzoek anijsmelk. Tijdens het drinken lezen we de tekst uit Mattheus voor. We praten erover verder en leggen uit wat het betekend en wat de Heere Jezus/God van ons verwacht.
Daarna kijken we samen de foto's die we afgelopen weken gemaakt hebben van de family nights. Dat vinden ze leuk zeg! Alles komt weer boven. Van iedere avond printen we 1 foto uit, deze plakken we op een groot vel papier. Iedere keer als we een foto op plakken herhalen we het bijbehorende gebod en schrijven deze erbij. Ook kijken we gelijk of het klopt dat alle geboden in de 2 geboden van de Heere Jezus "passen". We stellen iedere keer een stel vragen: 
 • Als we ons hieraan houden, laten we dan zien dat we van de Heere God houden?
 • En als we van onze naaste houden, mag je dan .... doen?
 • Als je van jezelf houdt, mag je dan ....?
Zo hebben we bij ieder gebod een gesprekje en is alles weer even duidelijk en overzichtelijk door de foto's. 
Ook merken we dat het maar goed is dat de wet er is, omdat we dan weten hoe God wil dat we leven. Dat het niet altijd lukt komt door de zonden en we mogen ook weten dat Jezus voor onze zonden/stoute dingen gestorven is. Ook dit bespreken we uitvoerig met de kinderen, want we willen niet dat ze de wet als een belasting gaan zien omdat ze hem niet kunnen volbrengen.

Ook proberen we de jongens uit te leggen dat "het gevoel" er niet altijd is en dat we dan terug mogen vallen op ons verstand en het zeker weten. Dat vinden ze nog erg moeilijk, maar toch.... ze slaan het vast wel ergens in hun bolletje op, om het op een moment dat ze er zelf klaar voor zijn (of het nodig hebben) het er weer uit te halen. En herhalen doet wonderen bij kinderen.

Over de vraag aan onze oudste of hij van zichzelf houd, hoefde hij niet lang na te denken: NATUURLIJK! Heerlijk...iets om dankbaar voor te zijn.

We sluiten af met gebed waarin we danken voor de 10 geboden, omdat Hij ze gaf om ons te beschermen tegen elkaar en onszelf. Ook bidden we om kracht, inzicht en doorzettings vermogen om te leven zoals Hij in de wet en Zijn boek aan ons "opdraagt". Uiteraard ook om vergeving omdat we toch altijd weer "stoute/zondige" dingen doen. 

Een avond vol van herinneringen, lachen, genieten, praten en dankbaarheid!

Fijne avond!
2 opmerkingen:

 1. Het lijkt me zo mooi en verrijkend om met elkaar om de dingen van God heen te staan. Of staan de dingen van God om ons heen? Nou ja, berijpt het wel. Heel mooi om mee te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor het lezen! Ja is super om zo bezig te zijn in de aanwezigheid van God (zullen we maar zo noemen voor 't gemak ;))

   Verwijderen