Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

vrijdag 11 januari 2013

10 geboden, #10

Gij zult niet begeren uwer naasten huis,noch zijn vrouw, zijn dienstknecht, zijn dienstmaagd, zijn rund, zijn ezel, noch iets dat van uw naaste is.


Wat een tekst...
Wat een gebod...

De catachismus vertelt me : 


"Dat de minste lust of gedachte tegen enig gebod Gods in ons hart nimmermeer kome, maar wij ten allen tijde van ganser harte aller zonden vijand zijn en lust tot alle gerechtigheid hebben"

Wat ik hier voor mezelf ook uithaal is dat (bijna) alle wortels van de zonde liggen in de begeerte en als ik eerlijk ben klopt dat ook wel inderdaad. Wat fijn om zo in het midden van de week (als ik dit aan het voorbereiden ben) daar zo even met mijn neus op gedrukt te worden... 
Maar hoe leg ik op een kinderlijke manier dit uit aan mijn jongens. Ik ga toch voor het jaloers zijn, dat is een emotie/gevoel dat ieder kind wel kent. Ik bel manlief en vraag waar volgens hem jaloezie of begeren duidelijk naar voren komt. Hij komt met Jozef en zijn broers en Ananias en Saffira. Ja inderdaad daar komt het duidelijk naar voren, maar wat zijn dat een lastige en dubbele verhalen. Want hadden die broers niet een "hele goede reden" om jaloers te zijn, liet Jakob daar geen steken vallen? Tja dat gaat hem dus ook niet worden om het duidelijk te krijgen. Ananias en Saffira vind ik voor kinderen ook erg lastig, dus...
Ik zoek en ik zoek op internet naar knutselwerkjes, werkbladen, uitwerkingen of kleurplaten over tevreden zijn, over jaloers zijn, over begeren. Niks... helemaal niks.. wat jammer dat zo'n onderwerp blijft liggen op het vlak van knutselen en uitwerkingen. Ik kom er zo niet uit, wat nu? Laatste gebod maar overslaan? Nee dat is geen optie.... dus een goede vriendin gebeld met de vraag om hulp en ja hoor die sloeg gelijk de spijker op de kop! Bedankt! Al brainstormend kwamen we er op uit dat als begeerte de wortel is van alle kwaad we ook zouden moeten beginnen bij het paradijs en ja hoor daar kom je ook begeerte tegen. Want begeerde Eva niet de "appel" en bijbehorende kennis? Oh en wat ging het daarna de fout in. Haar idee, speel het uit. En dat deden we dus ook.

We beginnen met het lezen van het gebod en op een simpele kindermanier uitleggen wat het volgens ons betekend. Dat je wel op iets mag hopen en ergens van mag dromen, maar als dat ene belangrijker wordt dan alles. Op zich snappen ze het wel, maar echt landen doet het nog niet. 

Ik wilde eigenlijk het verhaal lezen van Eva die de appel begeerde, maar vond in een dagboekje van een andere vriendin een simpel kinderverhaaltje over wat jaloezie is en hoe het werkt. Het gaat over een jongetje wat een nieuwe fiets heeft gekregen en 1 jongetje kan aan niks anders meer denken dan die fiets en niks is meer belangrijk... het enige wat telt is die fiets. Thomas herkent hier wel iets van.

Omdat we willen dat de jongens het gevoel leren voelen/herkennen doen we een spel met ze. Ik heb een kadootje gekocht en we spelen een verjaardag na. Papa is het jarige kind en Matthijs de jongste mag het kadootje geven. Papa pakt het uit en blij dat hij is... Hij doet gewoon een ronde dansje door de kamer. Thomas en Matthijs kijken al een beetje beteuterd, want het is toch wel erg mooi of is het zo mooi omdat papa er zo blij mee is.
Matthijs mag het kado geven aan de jarige
Op dit moment leggen we het spel even stil en geven Thomas van 5 een rol in het spel, namelijk van de "stoute jaloerse broer". We vragen hem wat hij zou zeggen en zou doen, als hij het kadootje eigenlijk zelf zou willen hebben. Hij moet er lang overnadenken (tja blijft een beetje vreemd zo'n rollenspel) en dan stapt hij in zijn rolletje. Maar hij durft het toch niet, dan komen we op het idee om een knuffel te laten zeggen wat het jaloerse broertje zou zeggen. Dat werkt voor Thomas en nu durft hij verscholen achter een knuffel het rollenspel te spelen. Hij doet een beetje lelijk en boos en zegt lelijke dingen over het stukje speelgoed en probeert het tenslotte maar gewoon af te pakken. Met als resultaat dat het feest niet meer leuk is en de "broers" ruzie hebben.
Thomas: hij heeft zijn doel te pakken
Weer leggen we het spel even stil en praten verder over wat er gebeurde en wat hij daarbij voelde. En het belangrijkste... of hij het ook een beetje herkend? Ja dat herkent hij wel een kleiiinnnnnnnn beetje zegt hij. Mooi!
We gaan weer verder met het spel en nu is mama aan de beurt om de rol te spelen van het "blijde zusje". Ik bekijk heel goed het nieuw speeltje, vraag voorzichtig of ik even mag spelen en kijken en wowww wat is dat een gaaf ding, wat leuk dat jij dat hebt gekregen en zo ga ik nog even (over the top) verder met blij zijn voor mijn broer die toch wel een geweldig kado heeft gekregen. Met als resultaat dat "mijn broer" nog blijder word met zijn kado en we samen kunnen spelen. Het feest gaat verder en iedereen is blij.
Het spel is klaar, zeker Thomas heeft het goed begrepen. 
Mama: als zus helemaal blij met het kado van de ander
We praten nog wat verder over de reactie van de zus en wat voor resultaat dat opleverde. Ook leggen we uit, dat we het nooit zo perfect kunnen doen als de zus omdat het nep is, maar dat we het in ieder geval kunnen proberen om blij te zijn met de ander... 

Dat is wat we vandaag leerde aan hen, niet jaloers zijn, maar juist heel erg blij voor de ander en jezelf en je gevoelens even aan de kant zetten. Ook voor ons zelf een les die we goed in onze oren moeten knopen....

We sluiten de avond af met een gebed en plakken het laatste gebod op onze tafelen.... 
Onze eigen tafelen, met daarop de 10 geboden

Fijne avond!

Wil je liever iets knutselen, omdat bv je kinderen nog te klein zijn of dat dat beter bij je kinderen past of je misschien wel tijdnood hebt, staan hier onder nog 2 links voor een (knutsel)werkje over de jas van Jozef, waar zijn broers giga jaloers op waren.

http://www.buddybooks.nl/Gratis_files/Werkje%20-Jozef%27s%20mantel.pdf

http://creachristian.christgaming.com/?page=puzzels/jozef_wz

2 opmerkingen: