Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

zaterdag 5 januari 2013

10 geboden, #9

Na de feestdagen is het weer tijd om verder te gaan met onze serie over de 10 geboden.

Gij zult geen valse getuigenis spreken tegen uw naaste 
Ik denk zelf bij dit gebod gelijk aan liegen....moeilijk voor kinderen, maar net zo goed voor volwassenen. We hebben er vaak de mooiste smoezen voor, maar praten we het zo niet gewoon goed voor ons eigen gevoel?
Maar is dit alles wat het 9e gebod van ons vraagt? Ik heb er de catechismus even bij gepakt, daar vond ik de afgelopen keren (bij de voorbereiding van de andere geboden) genoeg antwoorden in over wat een gebod nou echt inhoudt. Hieronder staat wat de catachismus zegt over het 9e gebod.
"Vr.112. Wat wil het negende gebod?

Antw. Dat ik tegen niemand valse getuigenis geve , niemand zijn woorden verdraaie , geen achterklapper of lasteraar zij , niemand lichtelijk en onverhoord oordele of helpe veroordelen ; maar allerlei liegen en bedriegen, als eigen werken des duivels , vermijde, tenzij dat ik den zwaren toorn Gods op mij laden wil ; insgelijks, dat ik in het gericht en alle andere handelingen de waarheid liefhebbe, oprechtelijk spreke en belijde ; ook mijns naasten eer en goed gerucht naar mijn vermogen voorsta en bevordere."


Dat is wel iets meer dan alleen maar niet liegen, waar ik in 1e instantie gelijk aan dacht. Het gaat veel verder... en het word ook niet alleen maar negatief benaderd! Eerst krijgen we de vermaningen wat we niet mogen/moeten doen, maar daarna de opdracht wat we wel moeten doen. Fijn omdat dat ook uit te kunnen werken met de kinderen. Dat we vanuit de positieviteit kunnen werken. Dus de waarheid vertellen, oprecht (echt) spreken en de andere eer aan willen doen! Wow dat mogen wij dus als volwassenen ook voor elkaar doen! Laten we dat dan ook doen...

We beginnen met het voorlezen van het gebod. Vervolgens praten we nog wat door over wat liegen precies is en wat er nog meer mee bedoeld word (zie bovenstaand stukje), maar ook welke opdracht we kunnen halen uit het 9e gebod.

We kozen er voor om de geschiedenis van Esau en Jakob te gebruiken bij dit gebod. Het is een erg sprekend verhaal en de kinderen snappen dus ook goed wat wel en niet de bedoeling is in dit verhaal. Ook is hier de gevolgschade van liegen goed te zien en uit te leggen. Omdat de aandacht voor lezen bij de jongste maar kort is hebben we een filmpje van Elly en de wiebelwagen gekeken.

Deze avond hebben we gekozen voor meerdere uitwerkingen. Je kunt ze allemaal doen of kiezen wat het beste past bij je eigen gezin en leeftijd van de kinderen. Mocht je opzoek zijn andere experimenten of ideeen voor oudere kinderen, kijk dan eens op deze site http://post-evangelisch.typepad.com/creatief_kinderwerk/leugens/
Brrr wat zuur

Eerst hebben we voor het lekkere drinken en wat te snoepen op tafel kwam de kinderen een proefexperiment laten ondergaan. We hebben beide kinderen geblinddoekt en gaven ze eerst een lepel suikerwater, gevolgd door een lepel citroensap... Hilariteit alom.... geweldig die gezichtjes, eerst mmm lekker en dan ieeeuwww zuuuurrr en ze waren zelfs een beetje beledigd dat we zoiets vies in hun mond deden ;). Ach voor goede doel mag zoiets soms toch? Wat we hiermee wilde bereiken? Het zoete suikerwater staat voor de waarheid, die fijn is, goed is en iedereen "lekker" vind. Het zure citroensap, staat voor een leugen, zuur, vies, die wil je uitspugen... Zeker de oudste (5) snapt heel goed de vergelijking. En het lekkers dat is nu meer dan welkom ;)


Onder het snoepen van het lekkers bouwen we een hoge toren. Een toren die symbool staat voor ons leven, wat wij opbouwen, stukje bij beetje. Als de toren is zoals de heren denken dat hij hoort te zijn, ietwat scheef, onregelmatig (tja misschien is ons leven ook wel zo... niet perfect). Pakken we een bal en gooien de tegen de toren. Deze valt deels om, sommige delen blijven staan. Je zal de toren nooit meer zo opgebouwd krijgen zoals hij was. De bal die in de toren is gegooid staat symbool voor een leugen, die veel stuk kan maken, net als bij Esau en Jakob. Jakob maakte een deel van zijn leven stuk door de leugen die gebruikte om de zegen van zijn vader te ontfrutselen.

Omdat in de ogen van onze knutsel kinders een avond niet compleet is zonder een knutsel hebben we ook nog een kleurplaat over Jakob en Esau. Heb je wat oudere kinderen, dan zou je dit werkblad kunnen gebruiken.

Ook plakken we dit gebod op onze eigen "stenen tafelen".

Wat een leuke avond was dit! We hebben geluisterd, gelachen, gegriezelt en veel geleerd over wat God van ons en onze kinderen wil.

Fijne avond!

2 opmerkingen:

  1. Dank je wel. Heel mooi om te lezen hoe jullie een invulling vinden ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is soms een beetje zoeken, maar dat is het meer dan waard!

      Verwijderen