Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

zaterdag 20 juni 2015

Family nights en vakantie (deel 1)

Wat doen jullie in de zomervakantie rondom family nighs?
Stoppen jullie tijdelijk?
Of gaan jullie juist extra avonden plannen?
Gaat de bijbel mee in de koffer, vergezeld met kleurplaten en potloden?
Misschien gaan jullie niet op vakantie, hoe geef je dan invulling aan jullie avonden?

Summer Lovin' SLIDE

Maar wat doen wij nou in die vakantie?
Als je al wat langer meeleest of teruggelezen hebt, weet je het misschien wel, maar toch besloot ik er opnieuw een blog over te schrijven.

Wij grijpen de vakantie aan om extra tijd vrij te maken om family nights te houden. Vorig jaar koppelde we onze avonden aan 1 thema en maken we er een mini serie van. Met deze avonden gaan we speels en losjes om. We verspreiden de onderdelen van 1 avond over meerdere dagdelen of dagen. Zo weeft het zich door ons vakantie heen.
Vaak beginnen we al voor de vakantie met het thema of we gaan er nog mee door als we weer thuis gekomen zijn. Zo vullen we onze 6 weken schoolvakantie met 1 thema.


Dat bevalt ons erg goed. Wij vinden het fijn om het te koppelen aan iets wat goed bij ons maar ook bij ons soort vakanties past. Wij zijn de afgelopen jaren naar het Zwarte Woud geweest, logeerde op een boerderij en gingen bijna iedere dag met onze bergschoenen en een rugzak opstap. Wij hebben al een serie gedaan over de schepping, want tja we liepen ieder dag door die natuur. Een andere keer zijn we bezig geweest met diverse losse onderwerpen die een serie maakte. We hebben toen allerlei verwerkingen gebruikt die te maken hadden met de dingen die we onderweg tegen zouden komen. Bv de toren van Babel, toen we een uitkijktoren bekeken, na een wandeling op een pad, een verwerking over Jezus is de weg, enz.

Clouds

Vorig jaar hebben we bv overdag op onze rug gekeken naar de wolken, de lucht en de zon. Thuis gekomen hebben we het bijbelgedeelte wat erbij hoort gelezen. En de volgende ochtend hebben we erbij gekleurd. Heerlijk om zo losjes ermee om te kunnen gaan, want thuis in het ritme van werken en school is dat niet te doen.

Hieronder een lijstje met tips van vorig jaar...
maar nog steeds bruikbaar ;)
  • Er is geen of nauwelijks een ritme, maak daar gebruik van, plan eens een keer een avond op een andere dag of middag.
  • Ga de natuur in.... ontdek God's schepping....houd buiten een family night
  • Als je op vakantie gaat, bedenk dan van te voren wat voor dingen je daar tegen gaat komen... zon, bergen, strand, water, bossen, wandelen, fietsen, kamperen?? Maak daar gebruik van. Zoek werkjes die te maken hebben met de omgeving, zoek bijbelteksten of thema's op die je kunt gebruiken.
  • Neem wat potloden, lijm en scharen mee. Print van tevoren wat werkjes mee en neem ook wat losse bladen mee.
  • Denk "out off the box".... doe eens iets extra geks.
  • Omdat de vakantie vaak een tijd is van meer tijd voor elkaar, maak dan ook eens extra tijd vrij om extra lang uit de kinderbijbel voor te lezen.
  • Lange reis voor de boeg? Zorg dat je wat luisterboeken bij je hebt. Wat ook leuk is om een gesprek te plannen. Kies een onderwerp uit waar je veel over uit kan leggen en wat je kinderen interessant vinden. Bv het volk Israël wat ook lang moest reizen. Praat eens met z'n allen over hoe dat moet zijn geweest, zo te voet...ipv met de auto....zo hebben wij laatst lang gesproken over de Here God versus moeder aarde... Maar denk ook aan bv aan een gesprek aan de hand van de vraag: Hoe zou het in de Hemel zijn....je zal merken als je er in investeert kan je super leuke gesprekken hebben met de kinderen.
  • Maak een autobingo.... maar dan een waarin ze dingen moeten vinden die ons vertellen dat God bestaat... bv dieren, wolken, zon, regen, bomen, bloemen, mensen. Of laat ze het opschrijven...
  • Plan een Gezins-Sing-In in de auto... Neem voldoende muziek mee en bv wat zangbundels. Zing luidkeels met de muziek mee of zing met zijn allen liederen voor God en om Hem te eren! Bij ons veranderde vorig jaar de sfeer toen die even niet zo prettig was in de warme auto.
Be Still

1 opmerking: