Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

vrijdag 10 januari 2014

Start nieuwe serie: Geestelijke wapenrusting

Alle feestdagen zijn weer voorbij, de rust is in huis en gezin weer wedergekeerd en er ligt een zee van tijd en mogelijkheden voor ons. Ik vind het altijd weer heerlijk om na de 'verplichte' (maar zeker niet minder waardevolle thema's), zelf de thema's te bepalen.

Werken in series...
We hebben gemerkt dat werken in series fijn is en de jongens er goed op reageren. Ergens wel te verklaren door de vele herhalingen die weken door, maar dat er veel tijd is om allerlei onderdelen te bespreken en zo kan je ook grotere thema's kan vastpakken.
Hiervoor hebben we een serie gedaan over de vruchten van de Heilige Geest en over de 10 geboden. We hebben hiervan genoten en hebben een tijdje zitten broeden op wat voor serie we nu wilde. We hadden meerder opties, zoals de Geloofsbelijdenis, het Onze Vader, Gebed, maar ook de Geestelijke wapenrusting stond op ons lijstje.

Geestelijke wapenrusting...
Omdat we 2 hele stoere jochies hier hebben rondlopen leek ons de geestelijke wapenrusting erg leuk. Ze zitten erg in de stoere fase van ridder spelen, dus dit sluit daar erg bij aan. We besloten dus hier mee aan de slag te gaan.
Samen doken we afgelopen zondag het internet op voor ideeën, tips, trucs enz. Maar zoals we al vaker hebben gemerkt, zijn de meeste kinderwerkjes die je kan vinden over de bekende verhalen en geschiedenissen. 


Efeze 6:10-20 10 Ten slotte, zoek uw kracht in de Heer, in de kracht van zijn macht. 
11 Trek de wapenrusting van God aan om stand te kunnen houden tegen de listen van de duivel. 
12 Onze strijd is niet gericht tegen mensen maar tegen hemelse vorsten, de heersers en de machthebbers van de duisternis, tegen de kwade geesten in de hemelsferen.
 13 Neem daarom de wapens van God op om weerstand te kunnen bieden op de dag van het kwaad, om goed voorbereid stand te kunnen houden.
14 Houd stand, met de waarheid als gordel om uw heupen, de gerechtigheid als harnas om uw borst, 
15 de inzet voor het evangelie van de vrede als sandalen aan uw voeten, 
16 en draag bovenal het geloof als schild waarmee u alle brandende pijlen van hem die het kwaad zelf is kunt doven. 
17 Draag als helm de verlossing en als zwaard de Geest, dat wil zeggen Gods woorden.
18 Laat u bij het bidden leiden door de Geest, iedere keer dat u bidt; blijf waakzaam en bid voortdurend voor alle heiligen.
19 Bid ook voor mij, dat mij de juiste woorden gegeven worden wanneer ik verkondig, zodat ik met vrijmoedigheid het mysterie mag openbaren van het evangelie
 20 waarvan ik gezant ben, ook in de gevangenis. Bid dat ik daarbij zo vrijmoedig spreek als nodig is.


Ons plan....
Toch hebben we een plan verzonnen voor de komende weken. We starten met een inleidende avond, daarna iedere week 1 onderdeel van de wapenrusting en als laatst een samenvattende avond. 
Als leidraad hangen we een kaal riddertje op de kast en iedere week zal hij zijn wapenrusting verder aankrijgen. We hebben gemerkt dat zoiets in de huiskamer hangen steeds herkenning oproept. Bij de vruchten van de Geest hadden we een boom waar iedere week een vrucht aan ging, bij de 10 geboden hadden we onze eigen stenen tafelen en nu hebben we dus een man die we kunnen aankleden :)
Ik printte hem uit op iets dikker papier zodat het de komende weken wat mooier blijft, waarschijnlijk zullen we op ieder onderdeel elke keer de betekenis schrijven.Wil je ook dit mannetje en zijn wapenrusting gebruiken? Ik heb 2 links gevonden voor je, het is enkel een foto op een blad, klik in de afbeelding op je rechtermuisknop en kies voor afbeelding opslaan als. Daarna kan je hem op A4 formaat uitprinten. 


link 1 en link 2

De komende weken zullen we ook een liedje aanleren. Na 1 avond zit hij er al redelijk goed in en vooral Thomas vind hem reuze stoer klinken ;)
Voor de papa's en mama's...
We zijn aardig wat leuke site's en goede heldere uitleggen tegen gekomen, die ik graag met jullie wil delen. 
Onze avond....
De jongens hebben veel zin in deze avond. We zijn afgelopen dinsdag naar de bieb geweest om boeken over ridders te halen. Ik vertelde toen dat dit met de family night te maken had en ze zijn dus reuze nieuwsgierig ;). Dus nu... nu... komen ze eindelijk te weten wat voor stoers we gaan doen :). 

We beginnen met het vragen waarom een brandweer man een brandweerpak draagt. Waarom een soldaat of vroeger een ridder een wapenuitrusting nodig heeft.
De jongens weten het wel. Het pak van de brandweerman, maar ook de uitrusting van een soldaat is om hen te beschermen. Hier komen de boeken erbij op tafel. We bekijken bladzijde voor bladzijde en ohhh wat glimmen die oogjes. Bij alles verzinnen we waar de wapenrusting van een ridder voor diende toen. (Dit idee komt van geloven met kinderen.)


Daarna lezen we de tekst (hier en daar wat aangepast) uit Efeze 6:10-20. We vragen verbaasd waarom de Heere God ons nou opdraagt om een wapenrusting als van een ridder aan te trekken. We hebben toch geen vijanden? Waarom hebben we dat dan nodig?
Na even denken en hardop denken komen ze op de duivel uit. Dat wij ons daar tegen moeten beschermen. We praten er over verder dat hoe we dit dan moeten doen, maar ook dat we het niet onze eigen kracht kunnen. De Heere God wil ons hierbij helpen en in de Bijbel kunnen lezen welke handvatten Hij ons aanreikt.


We knutselen van wc rolletjes 2 soldaatjes. Klik hier voor het werkje. Er staat ook nog een leuk kinderverhaal bij. Dit gebruiken wij waarschijnlijk een andere keer.


Als laatst hangen we ons kale riddertje op de kast. We gaan ook weer opnieuw starten met het aanleren van bijbelteksten. Dit was erg versloft, nu hebben we het plan opgevat om de teksten die we leren te halen uit onze family night. Voor deze week is onze tekst:


  zoek uw kracht in de Heer, in de kracht van Zijn macht.
deze komt ook bij het riddertje te hangen


...wordt vervolgd!!
5 opmerkingen:

 1. Ooh, supermooi! En 'n heel belangrijk onderwerp hè.
  Leuk om eerst boeken uit de bieb te halen over ridders. Zo maak je ze al helemaal nieuwsgierig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja een heeeel belangrijk onderwerp!
   Iedere keer merk ik weer dat het ook voor ons zelf belangrijk is om mee bezig te zijn!
   Handig die boeken die we nu hebben liggen kunnen ze gewoon in kijken!
   Liefs Ilse

   Verwijderen
 2. Weet je wat mij laatst ontzettend trof toen het hierover ging in de preek?
  Dat Paulus refereert aan een romeinse soldaat.
  Romeinse soldaten waren sterk vanwege hun eenheid. hun samenwerking!

  We houden zo vaak onze strijd voor onszelf. Laat anderen vooral niet weten dat ik worstel met.. bedenk het maar: roddelen, liegen, voedsel. drank, porno, homofilie, automutilatie, oordelen, onvergevingsgezindheid.

  Indien wij elkander onze zonden belijden! God werkt door zijn kinderen heen. De gemeente van God hoort een plek te zijn waar wij elkaar niet veroordelen, niet beoordelen,maar waar wij bidden om genade, vergeving, genezing en herstel,voor elkaar en voor onszelf. De plek waar wij liefhebben met heel ons hart.

  Een soldaat moet zich opstellen op zijn plek, klaar voor de strijd, samen met zijn medestrijders, die hij liefheeft en volledig kan vertrouwen met zijn leven.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ilse, dank je wel voor je reactie op mn blogje, net.
  Ik snapte even de opmerking over samenwerking niet.
  Ging op jouw blog snuffelen, en nu snap ik het.
  De opmerking van de Petra hierboven is van een andere Petra:).

  Mooie opmerking, overigens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. OH oeps! Nou ander Petra! Bedankt voor je aanvullende info! Ben er erg blij en ga dit ook zeker verweven in onze avonden!
   Groetjes Ilse

   Verwijderen