Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

maandag 20 januari 2014

Geestelijke Wapenrusting (2), de gordel van de waarheid

Vorige week hebben we een begin gemaakt met onze serie over de geestelijke wapenrusting. Toen hebben we gekeken naar hoe een soldaat eruit ziet, geluisterd naar een super stoer lied en we hebben een soldaat geknutseld.

En nu verder....
... verder en dus deel 1. De jongens wilden erg graag met de helm beginnen, want die leek hun zooooo stoer. Dat wilden we eigenlijk doen, tot ik me bedacht dat de volgorde zo niet voor niks is opgeschreven! Dus helaas voor de jongens, we beginnen bij het begin. 


 Houd stand, met de waarheid als gordel om uw heupen

De gordel...
Terwijl ik dit schrijf ben ik me ook gelijk aan het voorbereiden. Mijn blog uitschrijven is ook gelijk de voorbereiding voor de avond zelf. De uitwerking en foto's worden later toegevoegd. Maar terwijl ik me dus aan het inlezen ben over de gordel en zijn functie snap ik gelijk waarom deze voorop staat in de opsomming van wapens.
De gordel deed de soldaat om als hij ging vechten. Dit hield zijn tuniek, wat onder zijn pantser en wapens zat bij elkaar en maakte dat hij zich vrij kon bewegen. Ook las ik dat als hij deze om deed, hij zich ook echt instelde op vechten. Hij is er helemaal klaar voor...

... van de waarheid...
De gordel van de waarheid..... Strijden met de waarheid?? Natuurlijk behoren we als christenen eerlijk te zijn en echt. We geloven dat Zijn Woord, waarheid is... Maar hoe moet ik daar mee strijden??
Meerdere sites en vriendinnen geven me verschillende inzichten. Mooi om zo verschillende dingen te lezen en te leren! 
De waarheid halen we uit God's woord. Jezus is de Waarheid zelf. De duivel is de vader van de leugen en die wil ons maar al te graag zijn leugens laten geloven. Hij zaait graag twijfel en wil het liefst ons ook zien liegen. Met de waarheid van Hem, kunnen we strijden en overwinnen!!! 
Op 1 van de sites vond ik een uitleg die misschien niet helemaal opgaat, maar me wel hielp. Ze stelden dat je de leugens en de twijfels (van de duivel) kan vergelijken met het loshangende tuniek. Als je dat tuniek los laat hangen en z'n 'gang' laat gaan zit het in de weg, kan je je niet goed bewegen en je hebt er last van. Met de gordel snoerde je dit stevig tegen je lijf en kon je niet gehinderd worden door een loshangend tuniek. De gordel, is de waarheid die de leugen en twijfel geen plek geeft.

Vertaalslag naar de kids...
Vind het soms erg lastig om de vertaalslag te maken om het voor de jongens begrijpelijk te krijgen en stiekem een beetje voor mezelf. Ik heb heel wat zitten zoeken om iets wat geschikt was te vinden. En ineens dan heb ik het... gebeurd wel vaker. Ik kwam uit bij Jezus die verzocht wordt in de woestijn door de duivel. Wat doet hij? Hij 'vecht' terug met woorden uit de bijbel. Woww ineens raakte me dit... dit is strijden met de gordel van de waarheid! En Jezus houdt inderdaad ook stand!...We zullen het verhaal van de verzoeking dus ook gaan gebruiken als leidraad deze avond.

Onze avond...(die een avond werd)
De jongens vragen al heel de week doen we nu family night over de helm... dus tijdens het middag eten beginnen we maar met uitleggen waarom we beginnen met de gordel. 
We lezen de tekst voor waarin staat dat we met de gordel van de waarheid, stand moeten houden. We leggen uit wat de gordel deed, daarna praten we over wat de waarheid inhoudt en hoe we hiermee moeten/mogen strijden. We hebben hierbij ook een quiz (bij sommige vragen moeten we zeker even helpen, maar dat geeft niet) om even helder te krijgen wat waarheid is en wat niet en wat de rol van de duivel hierin is.


Vragen


Antwoorden

1
Wie is de waarheid?
1
Jezus
2
In welk van de tien geboden wordt ons opgedragen niet te liegen?
2
9e gebod
3
Wat gaf God ons als leefregels voor een fijn leven? 
3
De 10 geboden
4
Wie is de Vader der Leugen?
4
de duivel
5
Wat kan God niet?
5
liegen6
Wat komt er heel veel op de televisie en vertelt toch niet de hele waarheid? 
6
reclame
7
Wat moet je elke ochtend aandoen?
7
de gordel van de waarheid
8
 Als Jezus ons belooft, dat Hij een plaatsje voor ons klaarmaakt in het huis van zijn vader is dat dan waar?
8


de hemel
Daarna lezen we uit de bijbel het stuk waarin Jezus in de woestijn door de duivel verzocht werd. We leggen heb uit dat Jezus vocht door de duivel antwoord te geven met de woorden uit de bijbel en zo mogen ook wij Zijn voorbeeld volgen.

We maken een werkje wat ik vond op de site van Matthijs Vlaardingerbroek (erg de moeite om te bekijken!). Het is een werkje (Klik hier voor het werkje) met de verzoeken van de duivel en de antwoorden van Jezus. We maken er 2 maar in 2 varianten. De ene maken we zoals hij bedoeld is. 

De andere passen we aan. Op ieder vlakje plakken we een papiertje met daarop een verzoek wat wel eens onze kant op komt (en dat maken we wat concreter met voorbeelden) en daar tegenover een antwoord vanuit de bijbel bij. 


 • Niemand houdt van jou --> Je/Ik bent geliefd (joh. 15:9)
 • Je bent lelijk/niet mooi/raar --> Je/Ik bent mooi gemaakt (ps. 139:14)
 • Je ben niks waard/je kan niks --> Je/Ik bent kostbaar (zach. 2:8a)

Ook willen we bij ieder onderdeel van de wapenrusting, dat onderdeel zelf maken. Dus vandaag maakte we een gordel. Ik knipte 2 strookjes uit dik karton. Aan beide zijden maakte ik er 2 gaatjes in, daar gaat lint of touw doorheen. Op rood papier schrijven we GORDEL VAN DE WAARHEID, deze knippen we in 3 gedeeltes en nieten we aan de strookjes. 

Uiteraard moeten deze om en worden boven speelgoed zwaarden gehaald... oh wat zijn ze stoer :)


Onder het knutselen luisteren we weer naar dat stoere lied ;)


Als laatst knippen we de gordel voor onze soldaat uit en die plakken we op de juist plek.
De tekst laten we nog een weekje hangen.


Wat was dit een leuke middag! Super van genoten...

5 opmerkingen:

 1. Wat prachtig weer, mooi hoe je het hebt gedaan. Knap dat je het zo concreet hebt kunnen maken!
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je! Heeft wel een avondje zoeken en zwoegen gekost... Ik vind vaak de voorbereiding voor mezelf ook al zo waardevol. Ben zo zeker 1 dag in de week bezig om iets helemaal uit te pluizen! Ervaar jij dat ook zo?
  Liefs Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hé psst, k heb meteen gereageerd op je vraag op mn blog hoor:)

  Ja, de voorbereiding is zo verdiepend hè. Ik word er altijd helemaal enthousiast van!
  Vervolgens moet ik dan echt weer even nadenken wat ik er uit ga halen om door te geven aan de kids, want dan heb ik echt een blad vol ideeën of lessen bij één thema, die veel te veel zijn om allemaal te doen.
  Ja, dat vind ik het moeilijkst... kiezen. Sommige dingen vind ik voor mezelf zo mooi, maar zijn voor de kids nog te moeilijk of te abstract. Of ik wil teveel tegelijk doorgeven.
  Maar gelukkig leer ik dat een beetje af:)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. .. en ondertussen is er een zoekvenster:)
  (rechts onderaan de blog)

  BeantwoordenVerwijderen