Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

vrijdag 24 januari 2014

Geestelijke Wapenrusting (3), het pantser van de gerechtigheid

We gaan weer verder met de geestelijke wapenrusting. Wat vinden de jongens dit een geweldig thema. Dat hadden we natuurlijk wel ingeschat, maar dat het zo zou aanslaan hadden we niet verwacht. Dus ga er mee aan de slag!!


Het pantser of borstharnas...
Het pantser werd gedragen om de borst en diende al bescherming van het hart, de longen en alle andere belangrijke organen die zich in onze romp bevinden. Een soldaat ging dus ook echt niet vechten zonder! Het was wel erg zwaar en werd dus alleen maar aangetrokken als het echt nodig was.

.....van de gerechtigheid...
Doordat Jezus voor onze zonden aan het kruis is gestorven zijn wij gerechtvaardigd. We doen nog wel zonden, maar in Jezus zijn we rein. Onze zonden worden vergeven. Het blijft een wonder....iets om stil van te zijn...

Ik las in meerdere uitleggen, dat het pantser van de gerechtigheid gebruikt kan/mag worden, om de aanvallen van de duivel af te weren. Ze wijzen op de aanvallen die de duivel op ons hart en ons wijst op onze zondes en dat we niet goed genoeg zijn voor God. Wie kent deze aanvallen niet??? Ik kwam zoekend een mooi plaatje tegen en ik denk dat dat hier heel mooi op aansluit. Graag deel ik deze met jullie.Het heeft voor mij best een lading... Want hoe vaak doe ik dat niet... vissen naar mijn zonden... Hoe vaak laat ik me influisteren door de duivel, dat ik niks waard ben door de dingen die ik fout doe... 
Hier is dus het pantser van de gerechtigheid voor! Het beschermt je hart, omdat je gerechtvaardigd bent in Christus...


Vertaalslag naar de kids....
Zonde doen, de duivel, Jezus sterven en de vergeving die we daardoor verkregen hebben, is hier in huis voor de jongens een bekend thema en ze weten ook goed wat het betekend. Dit komt in vele avonden terug en ook gewoon in de gesprekken en gebeden in het dagelijks leven. 
We willen hier aandacht aan geven en uitleggen hoe de duivel te werk kan gaan. Dat het kan lijken of anderen of jijzelf twijfelt en negatief bent over jezelf. Maar dat ten diepste de duivel hier mee begonnen is. 
Maar ook de mooie kant eraan... Dat God onze zonden vergeeft en in de diepte van de zee heeft geworpen! Dat de duivel ons niet meer kan aanklagen... tenzij wij hem die ruimte geven. We mogen schuilen achter Zijn bloed (=het pantser).

Onze avond...begint al 's middags...
Het idee van deze avond is deels geïnspireerd op een idee van Petra. (Kijk hier eens op haar blog, ze schrijft ook over hun momenten met de kinderen en ze heeft heel veel mooie en leuke ideeën!)
Ik heb 3 kleurplaten uitgeprint met een plaat van het paradijs met Adam en Eva. Deze kleuren we 's middags in met z'n 3-tjes. Maar vertel ik aan de jongens het moet wel heeeel mooi gebeuren. Matthijs is er snel klaar mee, maar Thomas en ik zijn lang aan het kleuren om het heel netjes te krijgen. Deze kleurplaten leggen we weg voor die avond...en oh wat zijn ze nieuwsgierig...want het zou toch over de wapenrusting gaan?
's Avonds leggen we eerst uit over welk onderdeel het gaat van de wapenrusting. Wat het pantser is en wat gerechtigheid is.

Daarna pakken we de kleurplaten erbij. We leggen uit dat Gods schepping mooi en perfect was. Dat weten ze goed. We vragen ze het verhaal zelf verder te vertellen. Dat doen ze en op het moment dat ze vertellen dat Adam en Eva eten van de appel scheur ik een scheur in de mooie kleurplaat. Ze schrikken zich een hoedje... mama wat doe je nou? Ik leg uit dat dit een zonde is, dat God's schepping kapot ging. We praten verder over Abel en Kain en ik scheur weer. We praten over meer zaken in die in bijbel staan en komen dan uit bij ons eigen leven. Ook dan moeten we flink scheuren. De tekening is helemaal stuk. Dan vragen we wat ze met de tekening willen doen. Weggooien! "Maar wat deed God?" Ze vallen stil.... We leggen uit van Jezus die naar de aarde kwam en onze zonde op zich nam. Ik heb eerder al een hart uit rood papier geknipt. Hier plakken we met z'n alle de gescheurde delen van de kleurplaat weer op. Nu is het weer een geheel, nog wel met scheuren...wat perfect zal het pas weer zijn als Hij terug komt.Hierna maken we een eigen pantser. Van 4 rode A4 kartonnen vellen, knippen we een half rondje uit, voor de hals.In de delen die rusten op de schoudertjes, prikken we 2 gaatjes. Hier gaat een touwtje door en weer door het achterste deel. Aan de zijkant ter hoogte van hun zij, maken we ook weer gaatjes, zodat we het voorste en het achterste deel aan elkaar kunnen verbinden. Voor op de voorkant maken we een kruis van blauw karton. 


 Als laatste praten we nog over hoe we ons hart kunnen beschermen tegen de aanvallen van de duivel. Door erop te wijzen dat als we vergeven zijn door God, de duivel ons niet meer kan aanklagen. Ook laten we het verboden te vissenbord zien en leggen uit wat daarmee bedoeld word.
Uiteraard luisteren we weer naar dat zoooo stoere lied :)


2 opmerkingen:

 1. Wat prachtig om te lezen hoe het bij jullie is gegaan.
  Ik heb het al een paar keer gezegd.. ik vind t zo'n mooi thema! Het laat me niet los.
  Eerst waarschijnlijk nog een paar andere ideetjes, die in mn hoofd zitten, maar daarna wil ik super graag aan de slag met dit mooie thema. En als je het goed vindt, laat ik me dan inspireren door jouw blogs!

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Petra!
   Is zeg doen en natuurlijk mag je m'n blogs als leidraad gebruiken. Dat is de reden dat ik erover blog! Zoals je ziet heb ik ook jouw ideeën gebruikt!
   Liefs Ilse

   Verwijderen