Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

donderdag 28 maart 2013

Witte donderdag, voetwassing en maaltijd

Vandaag is het witte donderdag. Moet eerlijk bekennen dat ik wist dat deze dag witte donderdag heette...maar waarom? Echt geen idee, dus na even wat gesnuffel op wiki, kwam ik dit tegen:
Witte Donderdag is de donderdag direct voor Goede Vrijdag in de Goede Week. Op Witte Donderdag begint het Triduum sacrum dat verder bestaat uit Goede Vrijdag en Stille Zaterdag die tijdens de Paaswake overgaat in het Paasfeest.
Op Witte Donderdag wordt Het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn apostelen herdacht.
De term "Witte Donderdag" verwijst naar de gewoonte om alle kruisbeelden en andere beelden met een wit kleed te bedekken, dat na de dienst door een paars kleed wordt vervangen. De liturgische kleur van Witte Donderdag is dan ook wit. De liturgie van Witte Donderdag omvat de voetwassing van twaalf gelovigen door de priester, die Jezus en de apostelen symboliseren

Het is informatie die ik altijd wel handig vind om te hebben. Tijdens het lezen besefte ik wel dat het waarschijnlijk vooral uit de katholieke hoek komt. In onze kerk "vieren" we deze dag niet. Waarom eigenlijk niet? Weet iemand dat? 

Bij ons in de kerk word er altijd op Goede Vrijdag Heilig Avondmaal gevierd, dat betekend dat deze avond een van ons naar de kerk gaat. Wat inhoudt dat we dus geen Family Night kunnen houden en dat op zo'n belangrijke avond...erg jammer altijd, daarom had ik dit jaar bedacht om meer een reeks family nights te houden. Dus iedere dag doen we wel iets rondom het verhaal van goede vrijdag en de kruisiging. Heel de week hebben volgen we al een leesrooster (daarover later meer) Vandaag dus een uitgebreide family night, morgen op Goede Vrijdag borduren we daarop verder, net als op  (stille) zaterdag en zondag vieren we Pasen.... Wat mooi om zo als gezin naar deze belangrijke dagen toe te leven en te herdenken hoe het toen ging.

Deze avond willen we benutten om letterlijk na te spelen wat er toen gebeurde. Deze geschiedenis leent zich daar goed voor. 
Ook willen vanavond benadrukken waarom Jezus zich vernederde door de voeten van de discipelen te wassen. Wat moet dat ook raar zijn geweest voor de discipelen... dat de Heer zich bukt en jouw vieze voeten wast... kan me goed voorstellen dat er geprotesteerd word. Zouden wij dat ook doen? Zouden we verbaasd onze mond open laten vallen? Daarbij hoort natuurlijk ook de boodschap om naar elkaar toe nederig te zijn en elkaars voeten te willen wassen. Stukje dienen en minder willen en durven zijn dan anderen.
Ook willen we vertellen wat Judas bewoog, wat hij deed, waarom hij dat deed en hoevel verdriet en spijt hij er uiteindelijk van heeft. Zoveel verdriet dat hij zich het leven ontneemt...

Vanavond is een avond waarop eigenlijk niet echt geknutseld word.

We beginnen met het lezen van het verhaal van het laatste avondmaal. Daarna spelen we het na. We beginnen met het wassen van elkaars voeten. Wat is dat leuk om te doen... 
"iieewww jouw voeten stinken zeg"....
"dat kietelt". 


We praten er gelijk overdoor hoe een bewuste vernedering het was voor de Here Jezus om het werk van een slaaf te doen. 


Daarna vieren wij ook een maaltijd, we hebben wat matzes en drinken druivensap met elkaar. Weer eens wat anders dan een taartje of snoep ;).Ook hebben we het uitgebreid over het verraad van Judas, dat iemand dit moest doen, dat hij later veel spijt had en dat hij uiteindelijk zelfmoord pleegt. Dit vinden ze best indrukwekkend om te horen en terecht is ook niet niks.
Als laatste maken we (alvast) een kruis van hout wat we van de week al gesprokkeld hebben. We binden meerdere kleine takken samen tot het een grof kruis is.


Dit zouden we normaal gesproken eerder op Goede Vrijdag doen, maar we doen het vandaag, zodat we morgen gelijk met het kruis aan de slag kunnen.


Wordt vervolgd.....

Fijne avond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten