Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

vrijdag 15 februari 2013

Valentijnsdag, Gods valentijnskaart voor jou!! (+40 dagen/lijdenstijd)


Valentijnsdag, vind het altijd een beetje rare dag. Eigenlijk weet ik de oorsprong ook niet echt en zelfs wiki, kan er niet heel helder antwoord op geven. Heeft weer wat te maken met overleden heiligen en stuk commercie. Nou het zal allemaal wel... Dit zegt wiki oa. over valentijnsdag:
Valentijnsdag is een dag waarop geliefden
 elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen, 
of kaarten. Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari.

Heb ik echt een speciale commerciele dag nodig waarop we elkaar extra kadootjes geven? Nee toch, dat is toch verweven in ons dagelijks/wekelijks leven hoop ik... Toch geven wij elkaar ook wel eens iets extra's. Ik heb jaren gewerkt in een bloemenwinkel, als je dan zag, hoeveel geld vooral mannen uitgaven aan bos rode rozen... Zo zonde van 't geld. Maar oke dat doet er eigenlijk niet toe, door het lezen van deze blog, bedacht ik dat het ook wel leuk was om met de kinderen iets aan valentijn te doen. Alleen dan niet vanuit het commerciele oogpunt, maar vanuit Gods liefde voor ons. 
Dit jaar valt valentijnsdag precies in de 40 dagen/lijdenstijd, mooi om juist de koppeling te kunnen maken van Gods liefde naar Zijn lijden hier op aarde. Daarom willen we deze avond ook een klein sprongetje maken naar de 40 dagen/lijdenstijd, naar Jezus lijden op deze aarde. Dat deed Hij omdat Hij zoveel van ons houd. 

God houdt zoveel van ons, onvoorstelbaar gewoon dat je zoveel van iemand kan houden dat je je eigen Zoon laat kruisigen...en dat terwijl we Hem zo vaak verwerpen en pijn doen. Daarnaast... Hij stelt geeneens eisen... 

Hij houdt gewoon van ons... 

Dat is iets waar ik nog steeds stil van kan worden, telkens weer. Dat willen we de kinderen ook meegeven. Wat daarbij ook komt kijken is, dat ze geschapen zijn naar Gods beeld en dus goed zijn. Ongeacht hoe ze zijn... of ze scheel kijken, flaporen hebben, slissen, stotteren, sproetjes hebben... maakt niet uit... ze zijn goed, wat een ander ook zegt. God houdt ook van hen zoals ze zijn. Ook dat Hij altijd bij ons is, in slechte tijden en goede tijden.

We beginnen de avond door de jongens een brief te geven. Waar in staat dat Jezus hen heeft geroepen, dat wij van Hem zijn en dat wat er ook gebeurd Hij erbij is. Deze kwam ik tegen op de site, Bijbelidee.nl. Klik hier voor de brief. We hadden hem van te voren uitgeprint, gekleurd, geknutsteld en versierd met wat hartjes... 
Wat een verrassing op hun snoetjes.. een kaart?? voor mij?? leuk, van wie?? Vast een goed begin.

Als lekkers heb ik dit keer een zak met van die schattige hartjes-snoepjes gekocht, met op ieder hartje een leuk woord. Als de jongens daar achter komen moeten we ze allemaal voorlezen. Je zou ook van die kleine lik-koekjes kunnen gebruiken, daar staan ook van die schattige teksten op. Je zou als je het leuk vind ook bv. koekjes kunnen bakken met de kinderen samen in de vorm van hartje, druk met je duim een kuiltje in het koekje en vult dat met wat aardbeienjam, ook leuk!


Daarna leggen we uit wat valentijnsdag is en dat we hen juist willen leren/laten voelen hoeveel God van hen houd. En welk offer Hij bracht door voor ons op aarde te komen en later aan het kruis te sterven. We luisteren op YouTube wat liedjes en welke we kennen zingen we op ons hardst mee. Heerlijk om op die manier God groot te maken en zo leren de kinderen ook heel veel! Wat we luisteren?
Tijdens het zingen gaan we verder met knutselen. 
Overdag heb ik de kinderen al een canvas schilderijtje laten verven in de kleuren rood en roze. De kleurkeuze waren ze het niet mee eens (blijven jongens he), maar onder de belofte dat ze het 's avonds zouden gaan snappen gingen ze akkoord.
Op het canvas plakken we een spiegeltje met de tekst God houd van je zoals je bent. Het schilderijtje versieren we daarna nog verder met allerlei hartjes en lintjes. Deze kan je in de tijd rondom valentijnsdag volop kopen, daarna zelfs vaak in de aanbieding. Wij hebben in ieder geval genoeg voor een paar valentijnsdagen ;).
We laten ze veel in de spiegel kijken.. met daarbij de vraag... van wie houd God gigantisch veel... wil je het antwoord weten? Kijk maar in je spiegeltje! En ook de vraag...voor wie hing Hij aan het kruis of voor wie kwam Hij naar aarde? Kijk maar in de spiegel... ja ook voor jou en mij, hoe dankbaar mogen we dan zijn.
Ze vinden het super om te doen en blijven het maar vragen.
De kunstwerkjes krijgen een mooie plek in de huiskamer, want wie wil nou niet in zo'n spiegeltje kijken?
Wil je een andere verwerking? Hieronder wat tips.

Doen jullie iets aan valentijnsdag?
Zo ja, wat dan?
Hoe vullen jullie je 40 dagen/lijdenstijd in?

2 opmerkingen:

 1. Ooh wat een mooie kunstwerkjes zijn het geworden! En ik zie dat je de spiegeltjes gevonden hebt. Weer een schat aan informatie om dit thema mooi uit te werken en door te geven aan de kinderen! Ik ben trouwens vanochtend gezellig allemaal mailtjes naar je aan het sturen;) Als ze niet aan gekomen zijn, zeg je het wel, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi tabitha
   Ja gelukkig kon ik ze hier ook bijnde christelijke boekhandel krijgen, moesten wel even besteld worden. Ze zijn echt heel eetkeuken geworden, vanochtend zaten ze allebei al gelijk met hun schilderijtje voor hun neus... Mama, mama, vraag eens van wie God houdt ;)... Heerlijk de boodschap is aangekomen!
   Liefs Ilse
   Oh en ik ga snel aan de slag hoor met al die gezellige mailtjes ;)

   Verwijderen