Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

maandag 14 oktober 2013

Samenvatting: Serie vruchten van de Heilige Geest

Het is al erg lang geleden dat we een family night hielden. We hebben veel verjaardagen in ons gezin gehad, Matthijs zit nu ook op school en Thomas zit in groep 3. Dit vergt van beide jongens de nodige energie en dat maakte dat onze avonden vaak niet doorkonden gaan. Jammer en dat geeft zeker bij mij een knagend gevoel. Maar gisteren (zondag) was het dan eindelijk weer zover...

We hebben bij de vorige serie over de 10 geboden gemerkt dat het erg fijn is om een soort terugblik/samenvatting te hebben voor we overgaan naar andere onderwerpen. Zeker bij deze serie omdat we nogal wat 'gaten' ertussen hadden zitten. In de vorm van een vakantie, kinderverjaardagen... dat maakte dat deze serie niet aaneengesloten is gehouden. Dat geeft ook helemaal niet... Maar daarom wilde we graag nog een extra avond over de Heilige Geest en Zijn vruchten.

Foto's kijken en maken....
Al vanaf de eerste family night maken we foto's. De ene avond meer dan de ene, maar eigenlijk altijd maken we wel wat foto's. Erg leuk om te doen en misschien nog wel leuker om ze terug te kijken. De jongens vinden het altijd leuk om terug te kijken naar avonden die we al gehad hebben. Deze avond gaan we dus ook foto's terug kijken van de avonden die we hadden. 

Spuitende cola....
In de gastblog van Aline, beschreef ze hoe zij in haar gezin wel eens een experiment met cola en een mentos. De cola stond voor ons leven en de mentos voor de Heilige Geest, de mentos/Geest laat ons bruisen en spuit uiteindelijk de fles uit. Dit wilden we graag met de kinderen doen, omdat het waarschijnlijk veel indruk zal maken (en dat deed het :) ) (klik hier voor de blog van Aline)

Onze avond...
We vertellen dat onze serie over de vruchten van de Heilige Geest is afgelopen... Ze vinden het erg jammer en vragen zelfs of we overnieuw kunnen beginnen! (misschien over een paar jaar weer)
We kijken de foto's van de andere avonden terug. Leuk om weer te zien.
Vervolgens gaan we naar buiten. In de doppen van 2, 1/2 liter cola flessen, gaten geboord. Aan een touwtje heb ik van tevoren al suikerklontjes geknoopt. We leggen de jongens uit dat de cola voor ons hart staat, de suiker voor de Heilige Geest. Verder nog niks. De doppen gaan op de colaflessen met de suiker erin. En zeiden: Hou ze goed van je af..... en toen... tja niks.... 't bruiste flink, maar spuiten ho maar... Jammer hoor. Geen paniek, binnen keken we onderstaand filmpje en legde uit dat zoiets ook hier had moeten gebeuren en dat we het nog een keertje over zouden gaan doen. En dan met light cola en mentos (en niet zo eigenwijs suikerklontjes ;) )Het filmpje vinden ze super leuk! Aan de hand hiervan kunnen we het verder uitleggen.
We leggen uit dat als de Heilige Geest in ons komt, dat we dan gaan bruisen en we het niet binnen kunnen houden (spuiten). Dat zal ons veranderen en maken dat we gaan praten en vertellen over onze God. Maar ook dat onze daden zullen veranderen, zoals we al gezien hebben bij de afgelopen avonden. De vruchten van de Geest mag je dragen, maar die mogen ook groeien.

We maken een toepasselijke knutsel, die ik vond bij Geloven is leuk. Klik hier voor het werkblad.

Het bruisen heeft voor hen na het zien van het filmpje wel een extra lading!

Tijdens het knutselen kijken we nog vaak naar onze boom, die nu vol is en benoemen de vruchten nog eens.

En hoe verder...
Met deze avond sloten we de serie af. Leuk en mooi kijken we terug op fijne en leerzame avonden en niet alleen voor de jongens. De komende tijd zullen we 'losse' avonden hebben en niet een specifiek thema volgen. In de advent-tijd gaan we weer in een serie werken. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten