Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

maandag 2 september 2013

Vruchten van de Heilige Geest, #8

We zijn op vakantie geweest en hebben daar ook genoten van vele family nights. Thuis raakte we het ritme even kwijt, dus er gingen wat vrijdagavonden voorbij zonder family night. Jammer maar ook weer geen ramp, deze week pakken we de draad weer op. We gaan ook weer verder met de serie over de vruchten van de Heilige Geest. 
Deze week behandelen we de 8e vrucht, daarna uiteraard nog de 9e en we sluiten af met een herhaling van alle vruchten.

Zachtmoedigheid...
Deze week gaat het over zachtmoedigheid. Een mooie maar lastige vrucht... eerlijk is eerlijk... Ik vind het lastig om niet gelijk terug te reageren, iemand gelijk even de waarheid te vertellen...mijn/ons korte lontje..
Ik vond 2 interessante site's met veel uitleg rondom zachtmoedigheid (klik hier voor nr 1. en hier voor nr 2.)
Jezus hecht veel waarde aan zachtmoedigheid, dit staat in Mattheus 5:5 als onderdeel van de bergrede:


Gelukkig die zachtmoedig zijn, want zij zullen het land erven


Jezus is zelf het beste voorbeeld van zachtmoedigheid. Ook kwam ik tijdens m'n voorbereiding Mozes tegen als voorbeeld. Die was in zijn jonge jaren duidelijk niet zachtmoedig, toen hij een Egyptenaar dood sloeg. Jaren later is hij zachtmoediger geworden: 

Mozes nu was een zeer zachtmoedig man, meer dan enig mens op de aardbodem” numeri 12:3.


Zo kunnen wij ook veranderen, zo mogen wij onder invloed van de Heilige Geest ook leren hoe we zachtmoedig kunnen zijn. Hij wil ons vormen....

Best lastig....
Ook bij de kinderen merken we dat dit voor hen best lastig is, mede door het verkeerde voorbeeld wat wij ze waarschijnlijk geven. Dit hebben we dus best nodig in ons gezin. Wat zachtmoedigheid naar elkaar toe, dat betekend niet dat je een "watje" bent. Maar wel dat je even tot 10 telt, denkt aan hoe Jezus zou reageren en de rust bewaren. Maar ook elkaar opbouwen en kritiek toch positief proberen te brengen.

We vonden 2 verwerkingen. Matthijs heeft op 't moment een hekel aan kleuren, dus we besloten niet te kleuren en knutselen. Voor wie dat wel wil, is er een leuke knutselplaat van de site: Geloven is leuk. Klik hier voor de knutselplaat. Het is een boksring, met daarin een vredestichter en een vechtersbaas, met daarbij nog wat teksten. Een leuke aanrader.

Onze avond...
We vertellen dat we een family night hebben... het gejuich gaat op, want tja het is alweer een tijdje geleden. Fijn dat ze er zin in hebben.
Eerst frissen we ons geheugen qua de vruchten en herhalen de vruchten nog eens. We lezen de vrucht voor uit de bijbel en praten door over zachtmoedigheid. Daarna praten we over Mozes, die erg veranderde toen hij de Here God leerde kennen en God met hem aan de slag ging. 
We willen de jongens door middel van een rollenspel met poppetjes laten zien en voelen, wat er gebeurd als ze het bv niet met elkaar eens zijn en ruzie hebben. We vergroten het uit. Daarna mogen ze zelf iets nadoen.
Zij maar ook wij merken dat we ongemerkt vaak negatief, hard en agressief praten, bewegen. Best pijnlijk... We leggen uit dat we dit graag veranderd willen zien in ons gezin. Dat dit een weg is die we samen willen bewandelen en elkaar moeten helpen. Zodat het voor iedereen veilig en fijn is en zodat we dit ook leren voor naar andere mensen om ons heen. 
We hebben 8 gekleurde vellen papier, omdat dit een weg wordt van leren en gevormd worden, hebben we bedacht dat we voetstappen maken. We gaan een voor een op een papier staan en trekken onze voeten om. (we moeten stiekem wel erg lachen om papa z'n grote voeten :) , passen bijna niet op 't papier). De voet omtrekken knippen we uit, hierop schrijven we dingen die de anderen fijn vinden. We benoemen eerst wat we fijn vinden, dat draaien we om naar fijne dingen. Zoals complimentjes geven, elkaar helpen, rustig praten, knuffelen, enz. De 8 voetenstappen plakken we als een pad op de kast en muur. 

We sluiten af met kringgebed en bidden om verandering en kracht van de Heilige Geest...

Wat een fijne avond!Geen opmerkingen:

Een reactie posten