Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

vrijdag 13 september 2013

Stenen als gedenkteken...

Meerdere keren komt het in de bijbel voor dat de mensen steenhopen oprichten. Soms in opdracht van God, soms op eigen intitatief. Even heel simpel gezegd is het een flinke hoop met stenen. Stenen die als gedenkteken zijn opgericht. Zodat ze weten als ze die zien... hier is.... dit... of dat... gebeurd. Ook als onderwijs naar hun kinderen toe. Lees de tekst hieronder maar. God geeft duidelijk de opdracht en ook daarbij de opdracht dat ze het later aan hun kinderen moeten uitleggen. Prachtig

Jozua 4 1-11

1Nadat het hele volk de Jordaan was overgetrokken, zei de HEER tegen Jozua: ‘Kies nu twaalf mannen, één uit elke stam,en zeg hun dat ze van de plaats waar de priesters in de Jordaan staan twaalf stenen moeten halen. Die moeten ze meenemen en in het kamp leggen waar ze vanaf deze nacht zullen verblijven.’ Jozua liet twaalf mannen aanwijzen, één uit elke stam van Israël, en nadat hij hen bij elkaar geroepen had, zei hij tegen hen: ‘Ga voor de ark van de HEER, uw God, de Jordaan in. U moet allemaal één steen op uw schouders nemen, één voor elke stam van Israël. Ze zullen een gedenkteken voor u zijn. Wanneer uw kinderen later zullen vragen wat die stenen betekenen, dan moet u ze vertellen dat het water van de Jordaan werd tegengehouden door de aanwezigheid van de ark van het verbond met de HEER. Vertel ze dat toen de ark de Jordaan in ging het water werd afgesneden en dat deze stenen daarvan voor Israël een eeuwig gedenkteken zijn.’De mannen deden wat Jozua hun had gezegd. Ze haalden twaalf stenen uit de Jordaan, één voor elke stam, zoals de HEERaan Jozua had opgedragen. Ze droegen de stenen met zich mee naar hun kamp en legden ze daar neer. Jozua richtte ook twaalf stenen op in het midden van de Jordaan, op de plaats waar de priesters stonden die de ark van het verbond droegen. Die stenen staan daar tot op de dag van vandaag. 10 De priesters die de ark droegen stonden in het midden van de Jordaan, totdat de opdracht die Jozua het volk in naam van de HEER gegeven had volledig was uitgevoerd, volgens de opdracht die hij al van Mozes gekregen had. Het volk trok zo snel mogelijk over, 11 en toen het volledig aan de overkant was gingen ook de priesters met de ark van de HEER naar de overkant en trokken ze verder voor het volk uit.


Onze steenhopen...
Maken wij nog steenhopen? Waar onze kinderen kunnen zien dat God iets geweldigs deed in ons leven? Als herinnering, waar ze naar kunnen vragen? "Pap, mam...waarom staan hier stenen? Wat deed God in jullie leven?"
Ik snap ook wel dat het lastig is om in onze cultuur/natuur echte steenhopen te maken. Maar maken jullie ze dan wel figuurlijk? Zijn er dingen terug te vinden in huis waar de kinderen naar kunnen vragen? Als gedenkteken? Hangt jullie trouwtekst aan de muur? Of een andere belangrijke tekst?

In ons huis...
In ons huis staat onze trouwtekst, we hebben ook een grote spreuk aan de muur hangen en hebben een speciale plek voor al onze Family Night knutsels. Maar dat is niet wat God hier Zijn volk opdraagt. Uiteraard helemaal niks mis mee. Toch wilde we ook iets doen met stenen....maar wat...

Family Night op een berg...
We gingen bijna op vakantie en toen wisten we het. We wandelen graag met de jongens in de bergen. Super ver komen we niet, maar we hebben lol en genieten van de prachtige uitzichten. We hebben bedacht dat we op een berg een Family Night zouden gaan houden. (Leuk verzonnen....maar toen we dit wilde doen, bleken de stenen heel vies te zijn en hebben we ze mee naar de boerderij genomen. Zo konden we ze eerst wassen.)We hebben de kinderen uitgelegd dat we graag stenen wilde verzamelen en daarop de grote dingen die God in ons leven deed, op die stenen schrijven. Stenen zoeken was natuurlijk erg leuk.... alleen arme papa, die alle stenen in zijn rugzak erbij kreeg ;)....Thuis gekomen en na een stevige wasbeurt, kunnen we onze family night houden. We lezen de tekst die ook hierboven staat en we leggen hen uit wat de bedoeling is. Al snel beginnen ze te zeggen wat we op moeten schrijven. 
In Nederland hebben we een leuk doosje gekocht waar alle stenen in kunnen.
We hebben afgesproken dat bij grote dingen we nieuwe stenen in dit doosje erbij doen. Maar ook dat we geregeld kijken in dit doosje.

Het was een leuke avond en middag! Prachtig om een onderwerp zo door een dag heen mee te nemen!
Oh en met papa z'n rug is 't goed gekomen hoor ;)

Fijne avond!


3 opmerkingen:

  1. Wat een goed idee. Bij ons is het schoolseizoen geopend met dat verhaal. ( Jozua 4 ). Het raakt me altijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel mooi, Ilse. Weet je dat je in Noorwegen op speciale plaatsen nog altijd gestapelde stenen ziet. Het raakte mij om dat te zien. Je hebt het heel goed verwoord.

    BeantwoordenVerwijderen