Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

vrijdag 20 september 2013

Vruchten van de Heilige Geest, #9

Vandaag is de laatste vrucht aan de beurt. Dat is zelfbeheersing.... oei... dat was mijn eerste gedachte. Mijn 2e gedachte was minder ernstig ... ik ging het zien als een uitdaging. 
Omdat we de afgelopen tijd al veel vruchten behandeld hebben die te maken hebben met je beheersen, rustig reageren, geduldig, dat we voor deze avond ons meer willen richten op jezelf beheersen in de materieel zin. Om niet altijd maar meer, groter, duurder, luxer te willen hebben. Stuk tevreden zijn met het kleine en simpele... Niet nog een extra snoepje afbedelen, niet nog een grotere lego-box willen, niet altijd onderhandelen over bedtijd en nog 1 boekje lezen...Ja jezelf kunnen beheersen... 
Natuurlijk hebben het het ook wel over het beheersen op sociaal en emotioneel gebied. Daar kunnen we niet omheen, maar de andere kant willen we ook behandelen

Marshmallow Test...
Terwijl ik op zelfbeheersing zocht kwam ik deze test tegen. Het filmpje op YouTube was grappig en tegelijkertijd had ik te doen met die kids, want dat is echt heel  lastig en je moet jezelf inderdaad echt beheersen. Lees meer over deze test (klik evt. op vertalen) en kijk ook even het filmpje.
De wetenschappers hangen er allerlei conclusies aan vast, geen idee of het waar is... maar ik vond het experimentje wel grappig en dit wilden we ook thuis in 't klein gaan doen!

Onze avond...
We starten onze avond door het lezen van de vruchten van de Heilige Geest en leggen uit dat we vanavond de laatste vrucht gaan behandelen. Ze vinden best lastig om zelfbeheersing te snappen. Een lastig woord en misschien nog wel lastiger in de praktijk.
We praten uitgebreid over wat zelfbeheersing allemaal betekend en hoe je dat in de praktijk kan brengen. We vertellen over tevreden zijn met wat je hebt. Dat snappen ze wel want ze merken heus wel dat "gezeur" (sorry voor het woord) om nog een snoepje terwijl je er net 1 in je mond stopt enz. erg vervelend kan zijn. 

We leggen hen uit dat we een testje gaan doen. We zetten hen aan de eetkamer tafel met de Ipad erbij op de filmmodus. We leggen een snoepje voor hen neer en zeggen dat we even naar boven gaan om wat te doen en dat we straks terug komen. Als het snoepje er nog ligt, dan krijgen ze er nog 1. Hebben ze 't opgegeten dan krijgen ze niks. We zijn erg nieuwsgierig naar hun reactie omdat we 2 flink verschillende kinders hebben.... We laten hen achter en zien gelijk bij Matthijs het snoepje naar binnen verdwijnen... ai.. We gaan naar boven en kunnen via een fotolijstje weer de kamer in gluren. Ze zijn erg stil en zitten ook erg stil. Thomas praat geregeld tegen Matthijs. Toch kunnen we net niet genoeg zien.
Als we weer beneden komen, zien we dat Matthijs zijn snoepje toch niet opgegeten heeft. We pakken de Ipad erbij en daarop is te zien dat Matthijs hem inderdaad gelijk in zijn mond stopt, maar dat Thomas hem er van overtuigd het niet te doen, omdat hij dan straks nog een snoepje krijgt. Meerdere keren lijkt het een van de heren te zwaar te worden en dan helpen ze elkaar. Prachtig en onverwacht om te zien. Super... 
Uiteraard krijgen ze nog een 2e snoepje en praten we over wat er bij hen gebeurde en wat ze voelde...

Daarna verraste ze ons, door de rollen om te draaien. Wat leuk... we kregen een snoepje voor ons neus, met de uitleg die wij ook kregen en toen togen de heren naar boven. We kregen een verhitte discussie over wel of niet eten...en we hoorde 't gegniffel van boven. Papa had echter te weinig zelfbeheersing ;)... die at zijn snoepje op. Oh wat waren de kinderen verbaasd toen ze dat zagen. Ik kreeg een 2e en papa...tja papa niet... dat vonden ze ook wel weer moeilijk, want het was wel zielig. 

Later kijken we ook nog samen naar bovenstaand filmpje en zie andere kinderen worstelen met hun zelfbeheersing. Ze moeten er zelf ook echt wel om lachen en zien zelf dat ze ook veel dezelfde dingen doen!

Hierna praten we nog door over wat zelfbeheersing allemaal inhoud en dat de Heilige Geest ons dit wil leren, maar dat we dan wel Hem moeten laten helpen....Op onze boom met vruchten plakken we de laatste appel. Leuk om hem helemaal gevuld te zien. We zullen nog 1 afsluitende avond houden over de vruchten van de Heilige Geest, een soort reunie en een stukje herhaling. Deden we ook bij de serie van de 10 geboden en dat was toen erg leuk, maar ook goed om het weer even te herhalen en visueel te maken!

We sluiten af met gebed om hulp van de Heilige Geest om ons zelf te kunnen beheersen en de jongens krijgen ook van papa de zegen... (blijft mooi!)

Fijne avond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten