Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

donderdag 15 oktober 2015

Serie: Mannen uit de Bijbel 2 /Doopnamen - Jonathan

Deze serie startte we op 13 september, maar omdat de serie Wandelen met God en de serie De reizen van Paulus nog liepen, heb ik deze even bewaard voor wat rustigere weken... Dus nu komen ze wat later online :)
________________________________________________

Deze week is Thomas zijn 2e naam aan de beurt. Zijn 2e naam is Jonathan...

Waarom hij Jonathan heet....
Jonathan betekend geschenk van God. Omdat kinderen krijgen bij ons alles behalve vanzelf ging en we uit eindelijk toch het wonder mochten ervaren van zwanger zijn. Leefde bij ons heel erg de behoefte om onze dankbaarheid, maar ook het wonder door te laten klinken in zijn naam. Zo kwamen we bij Jonathan uit. Sowieso vonden we het een mooie naam, dus dat werd zijn doopnaam!
Nu hij wat ouder wordt, weet hij dit ook en we gebruiken soms "kadootje van God" als koosnaampje...Dan glundert hij van oor tot oor... want hij weet het... hij is echt een kadootje van God!
Ik heb getwijfeld of ik het bovenstaande wel via mijn blog wilde delen... en misschien vragen jullie je dit ook wel af. Dit deel ik vooral omdat ik merk dat er in onze (christelijke) kringen nog veel taboe ligt op problemen hebben bij zwanger worden en kinderloosheid. Ten dele snappen we dat erg goed, want we weten nog heel goed hoe heftig het was... hoe pijnlijk en tegelijk ook prive .... maar het was ook super fijn dat we met bevriende lotgenoten hier over konden praten. Na de geboorte van Thomas hebben we besloten daar open in te zijn... om zo een klein beetje bij te dragen aan minder taboe op dit thema.

Vriendschap...
Met deze avond willen we niet alleen naar de betekenis kijken van zijn naam, maar ook naar wie Jonathan was. Jonathan kom je in de bijbel vooral tegen als vriend van David. Die hoek willen we ook op met onze middag. We gaan kijken wat je doet als je een goede vriend bent.

Onze middag...
We beginnen onze middag met het lezen van een verhaal over David, waarop het laatst dan Jonathan in voorkomt. (link onderaan deze blog). We bespreken wie Jonathan was en wat zijn naam betekend....weer straalt ons mannetje van oor tot oor... 


Dan gaan we aan de slag. We pakken een pringles rol in met papier. Daarop stempelen we het woord vriendschap. 


Van bamboe stokken (uit de tuin) maken we pijlen. We knippen driehoeken uit, deze plakken en nieten we vast aan de stokken. 


Ook knippen we langwerpige stroken uit. Daar stempelen de jongens kenmerken op van een goede vriend. Dat stempelen is trouwens een gouden vondst... dat is veel leuker dan dat mama dat schrijft en zo zie je dat afwisseling ook "wonderen" doet.


Samen bespreken we de kenmerken: liefde, zorgen, helpen en vriendelijkheid en hoe je dat in de praktijk brengt. De pijlen mogen in de koker.


In de koker hebben we gaatjes gemaakt, met daardoor een touwtje zodat we hem kunnen omhangen zoals bij een koker met pijlen hoort. Dit linkt weer naar de pijlenkoker en mantel die Jonathan aan zijn vriend geeft als blijk van zijn trouw en liefde. 


We merken dat de jongens het een leuke middag vinden, mede omdat het over hun namen gaat... Al moet Matthijs nog even wachten tot zijn namen voorbij komen ;).
Als laatst schrijven we nog de 2e naam op het hart van Thomas, met daaronder de betekenis en de opdracht om een goede vriend te zijn.Links...

3 opmerkingen:

 1. Respect dat je je verhaal durft te delen! Wat mooi dat jullie 2 jongetjes mochten ontvangen! Ik vind de verwerking ook erg mooi. Leuk gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw...mooi en goed om te lezen bij ons ging het ook alles behalve vanzelf en ik vind het nog moeilijk
  De weg die we moesten gaan
  Prachtig hoe jullie de namen hebben uitgekozen
  Groet valesca

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat jammer Valesca dat het bij jullie ook niet prettig verliep!... Ik blijf het ook lastig vinden...maar door hun deze namen te geven, spreken we iedere keer uit..hoe waardevol ze zijn en hoe dankbaar wij zijn...
   Liefs Ilse....

   Verwijderen