Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

zaterdag 16 november 2013

Uw woord is een lamp voor mijn voet

Ik ben me al druk aan het voorbereiden op de Advents en Kerstperiode. Erg leuk om te doen, maar dat maakte dat ik mijn voorbereiding voor deze week een beetje verzaakt had. Toen ik donderdagavond laat zat te zoeken op het internet naar wat instant ideeen, kwam ik op een site of blog (weet het niet eens meer) de tekst uit 

Psalm 119:105 
Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad.


Dat deed me terug denken aan een family night die we ooit eens deden. Toen het donker was hebben we toen (alleen nog) Thomas in een donkere en verbouwde huiskamer, met een zaklamp laten zoeken naar zijn toetje ;).
Die vond hij niet zonder de zaklamp en had dus een lichtje nodig. Met zaklamp kon hij ineens alle obstakels in de weg vermijden. Daar heb je dus licht voor nodig....

Jezus is ons licht...
Zo is het ook in ons leven. Zonder Jezus botsen we tegen de obstakels en raken we van het pad af. Met Jezus en Zijn licht, weten we de obstakels te vermijden en is het pad helder. Vervolgens is het natuurlijk aan ons de keus om mee te gaan met dat licht of af te dwalen naar de donkere schaduwhoekjes.
Ook mogen we het Woord van God gebruiken als leidraad in ons leven, deze Brief van Hem, wil ons helpen om het juiste pad te bewandelen. Alleen lezen we ook uit Zijn Woord, leven we vanuit Zijn Woord?

In de herhaling....
Maar zoals ik dus beschreef was ik erg laat met voorbereiden en kwam ik bovenstaande tekst tegen. Ik besloot gelijk dat ik weer iets met die tekst wilde doen. Het is 's avonds vroeg donker en het zou droog zijn op vrijdagavond... dus we zouden naar buiten gaan.
Het is niet voor het eerst dat we voor een 2e keer een tekst of onderwerp behandelen. Ik geloof dat herhaling heel goed is voor de jongens. Herhaling doet leren, maar omdat ze zelf steeds groter worden en dus verder ontwikkelen komt het ook steeds anders binnen. Hier leren ze alleen maar meer van!

Onze avond...
Normaal gesproken hebben we onze family nights in pyjama's (nou ja de jongens dan). Nu kondigde we aan dat we family night gingen doen, maar ze geen pyjama aan hoefden te gaan trekken. "Hiep Hoi, dan gaan we vast naar buiten" riep Thomas. Inderdaad... We gingen naar buiten. Jassen aan, laarzen aan, zaklampen gezocht en hup de donkere en koude avond in. We wonen naast een park en daar gingen we naar toe. We zochten het donkerste stukje op. 

Daar gingen we het pad op (een zandpaadje tussen 't gras in) en gaven beide jongens een zaklamp en de mededeling dat ze op het pad moesten blijven en dat ze zaklamp daarbij kon helpen. Ijverig werd er geschenen en gelopen. En ohhh wat is dat spannend als je 4 en 6 bent. Vervolgens moesten we een verlicht stuk oversteken en daarna konden we weer verder op het donkere zandpaadje. Nu gingen de zaklampen juist uit en kregen ze weer de opdracht op om het pad te blijven! Oei... dat is even lastig, een zandpaadje, vol met grote plassen (die ook wilt ontwijken) en het gras.... We staan even stil en we vertellen de bijbeltekst en leggen dit uit aan de hand van de zaklampen en het zandpaadje. Dit gaat leven voor ze... leuk hoor.


Zo lopen we nog even door. Onderweg zien wij zelf overal grotere lampen branden van de lantaarnpalen, van de voetbalvereniging, van de voorbij rijdende auto's en van de huizen die wat verder op staan. We merkte dat het best lastig kan zijn om je op dat ene Licht te concenteren, want er zijn ook zoveel andere "lichten" die je af kunnen lijden en het laten lijken of zij Het Licht zijn.... is dat niet wat de duivel ons wil laten geloven?!


De kinderen huppelden gewoon vrolijk achter hun lichtjes aan... Mooi om dat gewoon zo even op te merken samen. Ook merkten we dat het met licht aan makkelijker is om obstakels of plassen te zien en die dus te ontwijken. Zo ook in je geestelijk leven. Zonder Jezus zijn die obstakels moeilijk te identificeren, maar met Jezus en Zijn Woord, schijnt er in ieder geval een licht mee op je pad... Mooi!


Thuis gekomen gaan de vieze laarzen uit en drinken en snoepen we wat lekkers. Ondertussen luisteren we naar het lied wat boven in deze blog staat. Daarna gaan we aan de knutsel.


We knippen uit folders en kranten plaatjes die te maken hebben met deze tekst en zo maken we een groot vel met de tekst erop. Deze hangt in de kamer en kunnen we deze week oefenen. Leuk detail, de oudste leert nu lezen en kan deze tekst redelijk goed zelf lezen... nieuwe dimensie in het leren van bijbelteksten :) 


Is het geen weer om naar buiten te gaan? Verbouw je huiskamer. Verschuif de bank, zet stoelen gek neer, leg obstakels neer en maak een "pad'' door je kamer... Maak het donker en laat de kinderen ''iets'' zoeken... al struikelend lukt dat vast niet in het donker. Geef dan de zaklamp en laat ze met de zaklamp voor de voeten schijnen om zo het ''pad'' te vinden! 

Fijne avond!

2 opmerkingen:

 1. Leuk idee.
  Ik ben met de kleine bezig geweest met het lied: Lees je bijbel, bidt elke dag.
  Ze mocht eerst samen met ons in de kijkbijbel kijken. Daarna baden we samen en toen zongen we het lied.
  Daarna zo tussen door en met het naar bed brengen gezongen. Nu kent ze het al een beetje. Vooral dat groeien vindt ze een mooi gebaar.
  Nu was ik aan het rondkijken voor een werkje met het lied waar jij nu over blogt.
  Maar dit idee kan ik wel gebruiken (ook al is ons meisje dan nog maar net 2)
  Met licht spelen vindt ze erg leuk en ook al begrijp ze het dan nog niet het is wel een mooie start.
  Met welke leeftijd ben jij gestart?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi hoi,
   Wat leuk om te lezen! Ergggg leuk en herkenbaar. Wij zijn met onze oudste begonnen toen hij net 2 was, met simpele knustels. Veel direct aan de slag stukjes in de lijst zijn daar voorbeelden van. Onze jongste ging ook meedoen toen hij 2 was, de oudste was toen 4.
   Veel plezier met je meisje!
   Groetjes Ilse

   Verwijderen