Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

dinsdag 31 mei 2016

Serie: Het leven van David...David vlucht voor Saul {deel 5}Vluchten...
Niet lang na het "gevecht" met Goliath gaat het fout... Het begint met dat Saul tijdens het harp spelen een speer naar david gooit... Daarna gaat het van kwaad tot erger... David blijft vluchten. Ondertussen heeft hij een eigen leger van 600 man. En die vluchten en vechten met hem mee. Op een gegeven moment zitten ze verstopt in een grot, waar Saul zijn behoefte gaat doen...Wat doet David? Dood hij hem zoals zijn mannen hem influisteren? Nee.... hij snijd een stuk van zijn mantel af... om te laten zien dat hij genadig was...Als hij dat aan Saul vertelt, dan breekt Saul... (1 Samuel 23/24)

Onze avond...
Omdat de teksten erg verdeeld zijn over meerdere hoofdstukken vertellen we over de meerdere vluchten van David voor Saul. Beginnend bij de speer die Saul gooit en tot en met het stuk van de mantel die afgesneden wordt. We praten er over.. Over de kwade geest die in Saul "huist" en het vluchten van David. Maar ook over het plan van God... Want David zou toch koning worden? Waarom gaat dat zo moeizaam? Waarom moet David eerst nog vluchten.

We hebben een bijbelpuzzeltje, deze maken de jongens. En Matthijs "moet" tegenwoordig zijn eigen variant invullen... Vervolgens spiekt hij de antwoorden wel bij Thomas af... want er zitten best lastige woorden tussen ;).


Eerst doen we een experimentje. Ik heb 2 potten klaar gezet. In 1 pot zit een laagje azijn. In de andere half azijn en half water. 


We praten over de gevoelens van Saul... Die zo boos en teleurgesteld was en David wilde doden. Terwijl we daarover praten. Doe ik in de eerste pot die vol zit met azijn een schep zuiveringszout/baking soda. Dit bruist heel erg en de pot stroomt bijna over... Dat gebeurt er ook met jouw hart als God niet in je hart woont en er komt boosheid bij... Dan stroom je bijna over en zou je wel eens kunnen handelen naar die gevoelens die opborrelen. 
Daarna praten we over David en zijn gevoelens. Hij zal misschien ook wel boos en teleurgesteld zijn. Ik kan me voorstellen dat hij misschien wel in verleiding komt om Saul ook wat aan te doen. Zeker als zijn soldaten het hem nog in zijn oren fluisteren in de grot. Dan doe ik in de 2e pot een schep baking soda. Deze bruist een beetje, maar niet heel erg. We leggen het verschil uit. De niet bruisende pot is de pot waarin God ook aanwezig is... en een relatie met God... waarin geluisterd wordt naar God. Net als bij David... Hij doodde Saul niet.. Wat ik persoonlijk erg mooi vond bij dit experimentje is dat de pot wel bruist. Zo ik soms toch ook echt heel erg boos kan zijn.... Maar dit blijft binnen bepaalde perken omdat God in mijn hart mag wonen.  welke pot is "goed" en welke "fout"?.... ;)


Vervolgens verstop ik een knuffel met een mantel in de wc... 


...want in onze Bijbel in gewone taal, staat dat Saul zijn behoefte ging doen... Dat doen wij tegenwoordig niet meer in grotten, maar op de wc ;)... Daarna krijgen de jongens een voor een de opdracht om met een schaar heel stil en voorzichtig een stuk van die mantel af te knippen. Net zoals David deed. 

Best heel spannend vonden ze, want ze hadden geen idee wat ze aan zouden treffen toen ik ze een voor een op pad stuurde om een stuk van Sauls mantel af te knippen... ;). Thomas die als eerste mocht, was trots..


Matthijs kwam nog een keer terug... "waar is Saul"... Haha nog een keer uitgelegd... Wat deed Saul? "Zijn behoefte"... Wat betekende dat ook alweer? ..."Oh ja naar de wc gaan... " En hij ging weer op pad... Hij vond het beste spannend.. zie je het handje voor zijn mond (bang om te gillen ;)...)


 En ook hij kwam terug met een stuk mantel...


Daarna nog een keer Matthijs laten gaan zodat ik leuke foto's voor jullie kon maken ;)

Als laatste kleuren we nog een kleurplaat en plakken we een symbool op onze tijdslijn.


Links....
Bijbelpuzzeltje: Stille tijd, pagina 12
Afspeellijst YouTube: Het leven van David
Symbolen: Tijdlijn van Davids leven

Vorig jaar hadden we een serie over de doopnamen van onze jongens. Een daarvan heet Jonanthan. Voor die avond kwam maakte we een pijlenkoker, met pijlen van vriendschap omdat Jonathan een goede vriend van David was en hem waarschuwde in het veld. Dat knutselwerkje kan je natuurlijk ook nu gebruiken... Via deze link kan je kijken wat we toen deden

4 opmerkingen:

 1. Prachtig! Ik was inspiratieloos en ben je serie ook met m'n dochtertje aan het doen. Het is zo'n succes! Bedankt voor je waardevolle idee├źn! Veel zegen met je boys!
  Groetjes, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nelleke! Super dat je ook bezig bent met je dochtertje! En heel graaag gedaan hoor die inspiratie! Liefs Ilse

   Verwijderen
 2. Wat een leuk experiment met dat water, azijn en soda: zo kun je het heel duidelijk maken voor kinderen. Mooi gezinsmoment! Liefs Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja was super leuk en zo simpel eigenlijk :)... Dank je

   Verwijderen