Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

dinsdag 9 februari 2016

Serie: 40 dagen opstaan ~Deel 1: Koninkrijk van God~

Deze week beginnen wij alvast met de lijdenstijd, omdat we de leeskalender van Tear gaan volgen. Beginnen we nu met het eerste thema, namelijk het Koninkrijk van God. Vanaf woensdag zullen we daar als gezin over gaan lezen en komen dus al lekker in de stemming. 

But seek ye first the kingdom of God and his righteousness, and all these things shall be added unto you. (refer to 6:28-32 for definition of "these things"):

Koninkrijk van God....
Wat is dat nou precies het Koninkrijk van God? Er zijn veel verschillende meningen over. De een denkt dat het nu is, de andere denkt dat het het volk Israel is, de ander denkt dat het in de toekomst ligt... 
Maar wat is het nou? Persoonlijk denk ik dat het Koninkrijk van God er nu al is, alleen moet het voleind worden... Als Jezus terugkomt! Tot die tijd leven wij in een glimp van dat volledige Koninkrijk. Zoek eerst het Koninkrijk van God staat er in Mattheus 6:33. In de praktijk is dit voor mij, leven naar Zijn wil. De dingen doen die bij Hem horen, al zal dat hier op aarde nooit perfect gaan.

Koninkrijk van Jezus...
Mensen in de tijd van Jezus hoopte oprecht dat Jezus de "echte" Bevrijder zou zijn. Dat was Hij ook, maar op een totaal andere manier dan dat ze zelf konden bedenken. Ook daar hebben we het over met de jongens over deze avond.


Onze avond...
We starten onze avond met het lezen van een verhaal over meneer Vindingrijk... 
Daarna lezen we de teksten Mattheus 6. 


Aansluitend doen we een experimentje. Om in te zoomen op eerst de dingen van God te zoeken/Koninkrijk van God te zoeken. Je hebt 7 voorwerpen nodig, die in een glazen jampotje passen. Ook heb je rijst nodig. Om te starten maken we een lijstje van 7 dingen die horen bij God (bidden, bijbel lezen, stille tijd, naar de kerk gaan, family nights, ouders gehoorzamen, eerlijk zijn, enz). Dan maken we een lijstje met 7 dingen die we graag doen maar niet perse bij God en Zijn Koninkrijk horen (tv kijken, lezen, ipad, spelletjes, buitenspelen, lego-en, puzzelen). 


Je gaat de pot vullen. Iedere keer neem je een eetlepel rijst en benoemt een van de dingen die we zelf leuk vinden. Schrap deze van de lijst, ga zo door tot je lijstje op is.


Daarna ga je de voorwerpen toevoegen, ook hier benoem je bij ieder voorwerp iets van je lijstje en ook dat streep je af. Je zal merken dat niet alles in je pot past. Zo zie je dat als je je hart eerst vult met de dingen die je zelf graag doet (ook al zijn ze niet verkeerd), dat er weinig plek overblijft voor de dingen van God. 


Haal de pot leeg en begin opnieuw. Maar nu begin je met de dingen van God, deze gaan eerst in de pot. 


Daarna schep je de rijst er schep voor schep bij... terwijl je weer de dingen benoemt die je zelf graag doet. En wat zie je dan? Ineens past het wel! 


Dus als je eerst God en Zijn Koninkrijk zoekt... Dan is er ook plek over voor die andere dingen die je graag doet... De jongens zijn er erg enthousiast over en zijn helemaal vol van dit experimentje.. Mooi om te zien hoe het echt landt...
(TIP: test dit wel even met je eigen potje, rijst en voorwerpen, kan namelijk per afmeting verschillen, gebruik desnoods wat meer of minder voorwerpen/rijst)

Dan is het tijd voor nog een kleurplaat. Want ja dat hoort er nog steeds bij in de ogen van onze jongens ;) (nog liever een knutselwerkje, maar die hadden we niet).


Tijdens het kleuren praten we met de jongens over. Het Koninkrijk van God, maar ook van wat de mensen toen Hij leefde van Hem verwachtte. 


Links...
Lezen: Verhaal meneer Vindingrijk, deze kan je vinden op pagina 3
Kleurplaat: Schat

Deze week komt ook nog een leuke speltip online om te spelen in combinatie met het thema het Koninkrijk van God. Leuk voor een woensdag of zondagmiddag, als je even een klein momentje wilt creëren.

5 opmerkingen:

 1. Wat een mooi beeld! Ik kende het wel, maar zo mooi om dit zo je kids te leren! Gezegende tijd :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik vond het voor mezelf ook nog leerzaam :). Dank je en jullie ook een goede tijd! Doen jullie nog iets extra's deze tijd of zijn de kids daar nog te jong voor?

   Verwijderen
 2. Wat leuk om dit met je kinderen te doen. Ik heb er ooit over geblogd maar dat was alleen de theorie. Jij maakt het praktisch! http://www.christenleven.blogspot.nl/2015/07/de-grote-keien-eerst.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat weer super leuk!!
  Dit gaan wij ook zeker doen! Onze jongens zijn gek op dit soort experimenten!
  Ik heb er al helemaal zijn in, bedankt!!
  Groetjes, mereike

  BeantwoordenVerwijderen