Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

maandag 24 maart 2014

Hij stierf voor ons zodat wij zouden leven

Het is bij ons thuis zijn we druk bezig met zaaien. De bakken met onze zaailingen verhuizen we steeds met de zon mee. De jongens zitten er met hun neus bovenop. Ze vinden het prachtig. Ik kwam al heel lang geleden een werkje tegen wat ik graag in de lijdenstijd wilde gaan gebruiken.
Werkje Cache pot (VP689)

Als de graankorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen.
Maar als hij sterft, brengt hij veel vrucht voort.Zaad moet sterven....
Het zaad moet sterven om leven te geven aan de nieuwe plant. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat niet wist. Hoe het precies werkte met zaaien en zaadjes wist ik gewoon niet. Je zaait en na een tijd komen er plantjes.... Simpel. 
Door deze tekst ging ik toch even beter zoeken ;). Het zaadje gaat in een soort rust en bewaard op een wonderlijke manier zijn kiemkracht. Het overwintert zo en als er dan in de lente of zomer vocht en warmte bijkomt gaat het ontkiemen. Alle planten hebben een andere kiemkracht en de een zal dus sneller ontkiemen dan de andere. Ook ontkiemen niet alle planten bij deze temepraturen, de een ontkiemd al terwijl het relatief gezien nog koud is en anderen pas echt als het warm is. vandaar de verschillende adviezen qua tijd van zaaien op de zakjes zaad.  
Het zaadje gaat echt 'dood' en geeft zo nieuw leven aan het nieuwe mini plantje. Dat zie je ook gebeuren. De meeste plantjes nemen het zaadje mee naar boven en die zit vaak bovenop het kleine kopje groen wat erboven uit steekt. Met aardappels is het ook erg duidelijk. Er gaat een klein aardappeltje de grond in, aan zijn uitlopers komen nieuwe aardappel. Het kleine pootaardappeltje vind je vaak niet terug of die is is helemaal op en verschrompeld en bijna 'dood'.
Tot zover de biologie les, ik vond het wel handig om dit even voor mezelf op een rijtje te hebben, voor evt. vragen van de jongens.

Hij stierf voor ons zodat wij zouden leven...
Vorige week hebben we het gehad over waarom Jezus moest komen en sterven. Vandaag wilden we doorgaan op wat daarna komt. Jezus was het ultieme offer en door Hem krijgen wij vergeving van onze zonden. En mogen we als we sterven eeuwig bij Hem wonen. Wat een wonder... wat een troost... wat bijzonder... Blijf er stil van worden. 
We leggen de link tussen het zaadje wat moest sterven om het leven te geven aan het nieuwe plantje. Zo ook met Jezus Hij stierf voor onze zonden, zodat wij kunnen leven...eeuwig leven...

Joh 3:16...


Want God had de wereld zo lief 
dat Hij zijn enige Zoon heeft gegeven, 
opdat iedereen die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.

We hebben besloten om de kinderen per periode een tekst aan te leren. Iedere week 1 is voor ons niet haalbaar. De vorige had te maken met de wapenrusting en deze nieuwe heeft te maken met het lijden van Jezus en het eeuwige leven. Dan komen we al snel uit bij Johannes 3;16. Wat een geweldige tekst. Met voor mij een extra lading. Ik ben niet christelijk opgevoed en als jong volwassene kwam ik tot geloof. Mede door mijn lieve man en deze bijbeltekst.....en dit allemaal met God als regisseur.
Al lang wil ik deze voor mij zo belangrijke tekst aan de jongens leren. Nu is het zover... 

Onze zondagmiddag...
We beginnen onze middag zoals gewoonlijk met lekkers. We vertellen waar het deze keer overgaat. Over hoe het werkt met zaadjes die doodgaan om nieuw leven te schenken aan het plantje. Ook denken we nog even na waar we het vorige week over hebben gehad.
Dat vinden ze wel wat. Het knutselwerkje heb ik al uitgeprint op wat dikker papier. Deze kleuren we mooi in en praten er verder over.We plakken het werkje erop vast.
Daarna pakken we wat aarde, 2 plastic plantenpotjes en zaadjes voor zonnebloemen. Buiten in de schemer zaaien we de zonnebloemzaadjes.  De potjes gaan op Thomas zijn kamer zoveel mogelijk zon opvangen, naast de spinazie en diverse kruiden :).

Daarna praten we nog even verder over de hemel en hoe het daar zal zijn.... eigenlijk kunnen we er met zijn allen geen goede voorstelling van maken. Maar dat geef niet want het zal goed zijn! Om het wat vorm te geven maken we een tekening, van wat ons idee is van de hemel. Dat doen we met z'n allen op een groot vel papier. Ieder tekent zijn eigen stukje en soms moet de ander het afmaken op zijn deel. Ik deed een poging tot het tekenen van een leeuw en een lam... De smiley in het midden staat voor het feit dat er geen verdriet meer zal zijn. De tekening hangt aan de kast, met daaronder de nieuwe te leren tekst.1 opmerking: