Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

vrijdag 28 december 2012

Oud&Nieuw

We wilde graag met onze jongens een family night houden voor oud&nieuw. Het is een gewone avond, maar toch ook weer niet. Een moment van bezinning, terug kijken, vooruit blikken. Dat willen we ook samen met de jongens doen. Aangezien we op de avond zelf niet thuis zijn doen we dit op 30 december, dat valt dit jaar op een zondag en zo hebben we gelijk een goede vulling voor de soms wat saaie en lange zondagmiddag.

We lezen niet uit de bijbel omdat ik eigenlijk niet een echt goed bijpassend stuk kon vinden. We beginnen met het uitleggen wat het inhoud om oud&nieuw te vieren. Dus begrippen zoals tijd, uren, dagen, weken, maanden en jaren komen langs. Ook vertellen we daarbij zelf wat het voor ons betekend en hoe we daar in staan. Dankbaar, blij, afwachtend, berustend en vol verwachting. Lees ook m'n nieuwjaarswens.

Daarna tekenen we op een A4 papier met een liniaal een lange streep. die streep staat voor het (bijna) afgelopen jaar. Vervolgens laten we hen gebeurtenissen van het afgelopen jaar vertellen en geven die een plaats op de streep. Super om te merken wat ze nog weten. Leuke dingen, minder leuke dingen, spannende dingen, hele simpele dingen... Die voor hen belangrijk waren, maar we dragen ook zelf dingen bij die wij het vermelden waard vonden. En het streepje word steeds voller en bij iedere gebeurtenis kunnen we nog verder praten over hoe 't toen was. Je zou er ook voor kunnen kiezen om bv van bepaalde dingen kleine foto's erbij te plakken. Zo maak je het een stuk visueler en duidelijker voor kinderen. Zo blikken wij terug op 2012!

Om vooruit te kijken hebben we ook wat bedacht. Op een groot vel papier tekenen we vuurwerk, omdat dit toch wel erg veel indruk maakt op de avond zelf en zo ook het nieuwe jaar geluid word. Het vuurwerk versieren er met glittertjes in de mooiste kleuren.  Natuurlijk leggen we uit dat vuurwerk veel geld kost en dat papa en mama daarom niet zo heel veel vuurwerk hebben, omdat er ook mensen zijn die geen geld hebben voor eten. En dat we daar dus en balans in proberen te vinden. Ze snappen het, maar stiekem is het ook wel een beetje jammer ;)
Boven het versierde vuurwerk schrijven we 2013. Ik heb van tevoren al hele kleine briefjes geknipt op deze briefjes schrijven we wensen en gebeden voor de leden van ons gezin en daarna ook voor een grotere kring van mensen die ons lief zijn. We merken dat we eerst wat voorbeelden van ons zelf moeten geven, voor ze het echt snappen, maar dat geeft niet. Al snel zijn de briefjes vol en moeten er nieuwe geknipt worden. We hebben er een berg voor opa,oma,tante, oom, papa, mama, vriendjes en vriendinnetjes, maar ook wat algemenere zaken. Wat een rijkdom..... Al deze briefjes "hangen/plakken" we aan het vuurwerk en zullen we de komende dagen uitdelen.

Als afsluiting hebben we gedankt voor alle dingen die op de tijdlijn van 2012 (streep) staan en gebeden voor alle dingen die op de briefjes staan.

Fijne avond!

Ps de foto's volgen nog!
We hebben dit al eens eerder gedaan, vandaar dat ik redelijk kan inschatten hoe ze gaan reageren ;), mocht het heel anders zijn dan horen jullie 't.

3 opmerkingen:

 1. Wat een leuk idee! Hoe plak je de briefjes op het vuurwerk?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi yiskan, bedankt! 'T was toen ook super leuk om te doen.
   Die briefjes vastplakken hebben we niet moeilijk over gedaan... Gewoon met een plakbandje ;)
   Groetjes Ilse

   Verwijderen
 2. Dank je voor je tip! Om op bovenstaande een aanvulling te geven; met een leuk washi-tapeje ziet het er ook gezellig uit...:)

  BeantwoordenVerwijderen