Laat de kinderen tot Mij komen!

De mensen probeerden ook kleine kinderen bij Hem te brengen om ze door Hem te laten aanraken. Toen de leerlingen dat zagen, berispten ze hen. Maar Jezus riep de kinderen bij zich en zei: ‘Laat ze bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’

vrijdag 28 augustus 2015

Serie Reizen van Paulus: Lydia (7)

Deze avond hielpen we vlak voor de zomervakantie 
maar kon ik niet meer online zetten ivm mijn vakantie blogpauze. 
De komende weken zullen de laatste delen online komen van deze serie...
__________________________________________________________________

Vandaag is het 8e boekje aan de beurt.Dit keer over Paulus en Lydia. Dit staat in Handelingen 16:11-15. Het leuke is van deze geschiedenis dat er veel verwerkingen te vinden zijn.

Purper....
Ik heb een boeiend stukje op wikipedia gevonden over purper. Wist je dat de kleur purper gewonnen wordt uit slakken? Deze werden opgedoken door slaven, met stenen om hun middel, waardoor er ook nog al eens wat slaven overleden. Het is een groot werk om de kleur uit een speciaal kliertje te krijgen. Het schijnt ook gigantisch te hebben gestonken en er bleven bergen schelpen over. Toen ik dat las snapte ik pas waarom bij veel werkjes over Lydia ook schelpen te zien zijn. Wil je het hele verhaal op wikipedia lezen over purper, klik dan hier.Kiezen....
Het lastige van veel verwerkingen kunnen vinden is dat je moet kiezen... ;)... Dus het werden meerdere dingen en zo samen vulde we een avond. We zoomen in op het Evangelie wat verspreid wordt, we gaan in op het dopen van Lydia, maar we gaan ook aan de slag met de kleur paars. 

Onze avond...
We starten de avond met het lezen van het boekje. We vragen of ze weten wat purper is? Nou ze hebben geen idee... Ik had bij de bouwmarkt wat kleurenstaaltjes willen halen om deze laten we zien. Allerlei verschillende kleuren paars, want die kleur kon nog wel eens verschillen. Maar ik vergat dus naar de bouwmarkt te gaan, maar zonder kan het natuurlijk ook ;) .We leggen uit hoe die kleur gemaakt kon worden in die tijd.

Daarna doen we een experimentje. Je hebt daar witte koffie filters voor nodig en een niet watervaste stift. Je kleurt de bodem van de filter en vouwt deze 2 keer dubbel tot je een soort ijsje hebt. 


Het puntje doop je in het water. Het water klimt omhoog door de filter heen en neemt de kleur mee. Wij kozen uiteraard voor donker paars :). 


Op deze manier leggen we uit dat het evangelie steeds verder verspreid wordt. Omdat iedereen wel weer andere vertelt over Jezus en zo spreidt het zich uit ... Net als de kleur in de filter. Net zoals bij Lydia. Paulus vertelde Lydia over Jezus, zij zal dat thuis ook vertelt hebben en zo ging en gaat dat verder.We maken verschillende verwerkingen. Thomas maakt een waslijn met paarse kledingstukken, want Lydia handelde in purperstoffen waar natuurlijk kleding van gemaakt werd. Ik printte kleding uit op paars papier. Van sateprikkers en een touwtje maakte we een lijntje. Daarop plakte we de kleding


Matthijs maakt samen met papa een leuk werkje over de doop van Lydia, want was het niet een groot wonder. Dat Lydia haar hart geopend werd voor het werk van Jezus? Voor dit werkje kan je de beschrijvingen volgen op het werkblad.De jongens vonden het leuk en lastig tegelijk om allebei iets anders te maken, want ze willen vaak hetzelfde maken. Maar het was ook wel weer reuze leuk om elkaar het resultaat te laten zien en zo samen iets te maken.


Uiteraard versieren we onze koffer weer, hij wordt al steeds voller...


Links...
Bron: Experimentje
Werkblad 1: Kleding
Werkblad 2: Bron en Doop Lydia
Optionele kleurplaat: Paulus en Lydia
YouTube Playlist: Paulus reizen
Voetstappen: Download 

2 opmerkingen:

  1. Wat een mooi blogje! Even met extra aandacht gelezen vanwege ónze Lydia :-) Wij hadden het vorige week ook over Lydia de purperverkoopster maar hebben juist met de schelpen geknutseld, kon bijna niet missen na een vakantie in Zeeland... Het beeld wat je uitlegt met het filterzakje vind ik wel heel mooi en duidelijk zo!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk, was idd even vergeten dat jullie een Lydia hebben! Dat filterzakje is ook blijven bij de jongens en dat is erg leuk om te merken. Liefs...

      Verwijderen