Met het 6e gebod, gij zult niet doden, loop je het risico snel klaar te zijn. Ook voor onszelf, ik dood niemand....doodwensen valt ook onder dit gebod, dat zou nog in de buurt kunnen komen. Maar doden doen we niet dus, dit gebod kunnen we skippen voor onszelf en onze kinderen. Dit is wat de catechismus erover zegt:
Dat ik mijn naaste noch met gedachten, noch met woorden of eniggebaar, veel minder met de daad, door mijzelf of door anderen onteren, haten,kwetsen of doden ; maar dat ik alle wraakgierigheid aflegge ; ook mijzelfniet kwetsen of moedwilliglijk in enig gevaar begeven ; waarom ook de Overheid het zwaard draagt om den doodslag te weren.
"Hart" vullen met slechte gevoelens/dingen |
Dan word het al iets anders. Wie kwetst nooit iemand? Of zelfs maar lelijk denken over iemand, wie doet het nooit?
Wij hebben hier het verhaal over Kain en Abel gelezen. Natuurlijk snapte de jongens dat wat Kain deed slecht was, maar hoe maak je dat persoonlijk. Wij hebben het geprobeerd uit te leggen door het hart als een kan te zien. In die kan kan je goede dingen van God laten komen of slechte dingen. Zo ook met boosheid, blijheid en al je andere emoties. Hoe meer je boosheid in je hart laat wonen en er niks mee doet, des te groter word de kans dat die boosheid (slechtheid) eruit gaat komen. Dat gebeurde bij Kain. Bij ons gebeurd dat door ruzie, slaan, knijpen, enz. Dat is ook niet goed, daar word de Heere ook verdrietig van.
"Hart" raakt vol door dat je er niks mee doet. |
Vervolgens hebben we de vertaalslag gemaakt naar de goede dingen ook deze zijn te vinden in je hart en je kan er voor kiezen om deze in je hart te laten komen en de slechte dingen te weren. Door te bidden, vergeving te vragen en erover te praten als je boos bent.
"Hart" vullen met de dingen van God |
Dit alles hebben we visueel gemaakt door een experimentje. We hebben een waterkan gepakt, wat speelgoedfruit en een kraan vol met water. Toen de kan leeg was hebben we het fruit erin gedaan. Alle soorten fruit had een andere betekenis (boosheid, ongeduld, slaan, ruzie). Die zitten dus in onze kan (hart). Toen hebben we hem onder de kraan gezet en deze voluit aan gezet. Het water stond symbool voor de dingen van God (blijheid, vriendelijkheid, geduld, liefde). De vruchten stegen mee omhoog en op het laatst vallen ze eruit.
Kraan aan, het water staat voor de goede dingen van God |
In het "hart" is er geen plek meer voor de slechte boze dingen/gevoelens (die komen boven drijven) |
Dat gebeurd er dus als je God in jouw hart laat wonen en voor de slechte gevoelens en daden vergeving vraagt.
De jongens vonden het super en snapte het gelijk. De kan is hier meerdere keren opnieuw gevuld. Het is iets wat ze goed onthouden en hebben het er zelf nog geregeld over.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten